TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  22.11.2018 11:18:00

Polsko obnovilo kontroly na hranicích. Připravte si pas nebo občanku

Kdo se od dnešního dne bude chtít dostat do Polska či zpět, musí počítat s namátkovou kontrolou. Naši severní sousedé totiž až do 16. prosince obnovují hraniční kontroly.

Česko-polská hranice ode dneška připomíná doby dávno minulé. Vrátili se tam totiž celníci, kteří kontrolují doklady i projíždějící automobily. Důvodem je Mezinárodní klimatická konference (COP24), která se koná v Katovicích za účasti stovek významných hostů. Kontrola dokladů a zavazadel ale zůstává pouze namátková. Pokud však máte do Polska namířeno, nezapomeňte sebou občanku nebo pas.

Nařízení o dočasných kontrolách na hranicích podepsal polský ministr vnitra Joachim Brudziński. Mluvčí pohraniční stráže Konieczniaková uvedla, že kontroly budou namátkové a na dálnicích některá vozidla celníci nasměrují na odpočívadla.

„V souvislosti s nadcházející vrcholnou klimatickou konferencí COP24, která se bude konat v polských Katovicích, obnoví Polská republika dočasně od 22. listopadu do 16. prosince kontroly na vnitřních hranicích v rámci Schengenského prostoru, tedy i na hranicích s Českou republikou,“ píše ve své zprávě velvyslanectví České republiky ve Varšavě. Hranici mezi Českou republikou a Polskem bude možné překročit na 142 místech. „Na území Slezského vojvodství a Malopolského vojvodství Polské republiky bude rovněž dočasně zakázáno nošení všech druhů zbraní, jakož i jejich přemísťování v rozloženém stavu,“ dodává velvyslanectví.

Na kontrolách hranic se budou společně s Poláky podílet i čeští policisté. „Na vytipovaných hraničních přechodech budou probíhat společné kontroly polské a české policie. V rámci dočasného znovuzavedení hraničních kontrol budou čeští občané povinni kontrolujícím policistům předložit občanský průkaz nebo cestovní pas,“ informovala policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Kontroly na hranicích obnovilo Polsko už několikrát. Stalo se tak například při mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 nebo kvůli summitu NATO ve Varšavě před dvěma lety.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688