Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  22.11.2018 09:09:29

Zákon na podporu pravomocí ČNB nabírá zpoždění (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Ratingová agentura Moody’s vydala nová hodnocení pro Komerční banku, Českou spořitelnu a Monetu Money Bank.

Zákon na hypotéky, který by měl podpořit pravomoci ČNB, nabírá  na zpoždění.

Evropské akcie budou po zahájení obchodování teprve hledat svůj směr.

Dnešní pozornost investorů se budou soustředit na dění v Evropě. Americké trhy jsou totiž zavřené z důvodu oslav Dne díkuvzdání. V Evropě se dočkáme spotřebitelské důvěry za eurozónu, která by se měla mírně zvýšit. Francie představí podnikatelskou důvěru a důvěru v oblasti průmyslu.

Výsledky hospodaření dnes ve Spojených státech nereportuje žádná společnost. V Evropě se dočkáme finančních čísel například za francouzského výrobce alkoholických nápojů Rémy Cointreau.

Analytici Société Générale ponechali své doporučení Koupit pro akcie belgické společnosti Shurgard Self-Storage, která provozuje skladovací zařízení v sedmi evropských zemích.

Obchodování na zámořských trzích

Akciovým trhům ve Spojených státech se ve středu podařilo zastavit propady od počátku týdne. Průmyslový Dow Jones uzavřel na úrovni úterních zavíracích cen, S&P 500 posílil o 0,3 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,9 %. V rámci širšího indexu S&P 500 včera nejlépe dopadly energetické společnosti (+1,6 %) následované výrobci luxusního zboží (+1 %) a telekomunikačními firmami (+1 %). Na opačné straně se nachází síťová odvětví se ztrátou téměř 1,5 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodovaní různorodě. Nedaří se jihokorejským (-0,5 %) a čínským (-0,4 %) akciovým burzám. Zbytek regionu zaznamenává zisky do výše až 0,9 % v případě Austrálie. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,7 %, se nejlépe vede výrobcům nezbytného zboží (+2,7 %) a realitním developerům (+1,4 %). Protipólem jim jsou energetické společnosti se ztrátou 1,2 %.

Bankovní sektor

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s včera vydala nová hodnocení pro tři české banky, a to Komerční banku, Českou spořitelnu a Monetu Money Bank. Pro Komerční banku a Českou spořitelnu došlo shodně ke zlepšení dlouhodobého ratingového hodnocení z A2 na A1 a změně výhledu z pozitivního na stabilní. Trochu jiná situace nastala v případě Monety, u níž došlo k potvrzení stávajícího dlouhodobého ratingu na úrovni Baa2 a změně výhledu ze stabilního na pozitivní.

Centrální banka plánovala, že zhruba za rok bude mít nový zákon, který jí umožní účinněji regulovat hypoteční trh. Banky by tak mohla více donutit, aby na stále dražší bydlení půjčovaly opatrněji než doposud. Dle Hospodářských novin však zákon již nemá takovou podporu na samotném ministerstvu financí, které se na jeho přípravě podílí, jako tomu bylo dříve. Původně měl být zákon předložen již v září, nyní ministerstvo tvrdí, že se o to bude snažit do konce roku. Současně sílí i aktivita bank proti plánu ČNB na nový zákon. Podle prezidia jejich asociace jsou banky dostatečně obezřetné a ČNB by tím do značné míry převzala jejich odpovědnost za rizika. Omezení hypoték s ohledem na výši příjmu nepodporuje ani Národní rozpočtová rada. Obává se například negativních dopadů na demografický vývoj. Mladí lidé na startu nemají dostatečné příjmy, aby na hypotéku dosáhli, a musí na ni více šetřit. Budou proto odkládat rodičovství.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688