Letecká doprava zažila rekordní léto, i růst cen. Jaká bude zima?

Letecká doprava zažila v České republice rekordní letní sezónu. Odbaveno bylo 5,48 milionu cestujících, což je meziroční nárůst o 9,3 %. Červenec se stal dokonce nejvytíženějším měsícem v historii. Optimistické jsou i vyhlídky na zimní leteckou sezónu, kdy přibydou nové destinace a spojení. Podle portálu Letuška.cz roste tento rok kromě zájmu cestujících i průměrná cena letenky, aktuálně na 9 240 .

Nárůst průměrné ceny letenky poprvé po sedmi letech je podle ředitele portálu Letuška.cz způsoben především vyššími požadavky cestujících na kvalitu dopravy. „Češi jsou zkušenými cestovateli, kteří ze široké nabídky možností volí tu pro ně nejvhodnější a již nevyhrává pouze nejnižší cena, ale nabídka služeb či typ letadla. Trendem posledních deseti měsíců je zvýšený zájem o prémiové třídy, ty nyní tvoří 6 % ze všech našich prodaných letenek a 14 % obratu,“ říká Josef Trejbal.

Zájem o vyšší cestovní třídy se netýká jen korporátních zákazníků, ale větší pohodlí volí stále více Čechů i při soukromých cestách. „Nejdražší letenka, prodaná v říjnu, stála 267 369 . Jednalo se o zpáteční letenku první třídou z Los Angeles do Prahy,“ doplňuje Trejbal. Dalším trendem tohoto roku jsou nákupy doplňkových služeb. Skoro pětina zákazníků si při koupi letenky objednává rovnou i cestovní pojištění, parkování na letišti pak 9 % zákazníků.

IATA prodejci letenek prodali v ČR za období od ledna do října letenky v hodnotě 15,8 mld. , což znamená meziroční nárůst o 10 %. K pozitivními trendu přispívá nejen rozvoj regionálních mezinárodních letišť v České republice, ale také stále větší počet leteckých dopravců, kteří spojují Prahu přímými lety. V letní sezóně se jednalo o 68 dopravců, kteří dopravovali cestující do 163 destinací po celém světě.

V zimní sezóně bude na Letišti Václava Havla Praha operovat 60 dopravců do 114 destinací. V rámci zimního letového řádu přibydou i nové destinace jako je Kutaisi, Marrakéš, Ammán, Belfast, Šardža, Pisa, Split či Dubrovník. Navýší se také frekvence a kapacity na linkách stávajících. Například Qatar Airways nasazuje na jeden ze svých denních letů do Dauhá dálkové letadlo Boeing 787 Dreamliner, čímž se celková kapacita zvýšila o zhruba 46 %. Nejvíce spojů bude do Londýna, a to až 13 denně.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy