Dejte pozor na falešné sbírky, podvodníci to znovu zkouší

TNBiz, 21.11.2018

Pardubice znovu čelí nájezdu podvodníků, kteří tvrdí, že vybírají peníze na hluchoněmé. Jde o cizince z východní Evropy, kteří se prokazují falešnými doklady. Naposledy řádili ve čtvrti Polabiny. Shodou okolností oslovili i kolegu Petra Brzka, který zažil, jak muži postupují.

Na parkovišti místního supermarketu se pohybovali dva lidé. Vůbec nemluvili, ale nakupujícím ukazovali stránku papíru, na které stálo, že pořádají sbírku pro hluchoněmé.

"Lidé se měli podepsat a darovat peníze. Evidentně byli cizinci úspěšní, zahlédl jsem, že podepsaní dárci darovali i pět set korun. Změna chování začala ve chvíli, kdy jsem požadoval doklady," popisuje reportér TV Nova Petr Brzek.

Z hluchoněmých se stali rázem mluvící, kteří tvrdili, že je má kolega a ve vteřině začali mizet. A to je scénář, který popisují i strážníci. Jakmile podvodníci pojmou podezření, že se o ně někdo zajímá, utečou. Po několika hodinách se ale objeví v jiné části města.

Ve většině případů jde o muže okolo čtyřiceti let, kteří jsou z východní Evropy. Městská policie předpokládá, že v předvánočním čase se právě takoví lidé budou nejen v Pardubicích objevovat mnohem častěji.

 

Pokud se už rozhodnete darovat peníze, měli byste vědět, že organizování sbírek má jasná pravidla, která jsou ukotvená v zákoně. Na kasičce musí být razítko obecního úřadu. Pokud má člověk o sbírce pochybnosti, může si její pravost ověřit na stránkách ministerstva vnitra.

Nenechte se zmást, tito lidé vám doklady v mnoha případech skutečně ukážou, ale rozhodně jsou falešné. Pokud podvodníky potkáte, měli byste volat linku 156.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy