Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.11.2018 11:55:20

Itálie přináší Evropě velké ztráty, druhá Trumpova stimulace by byla propadákem


Hlavní ekonom investiční banky Natixis Patrick Artus tvrdí, že Itálie již nyní trpí masivními ztrátami způsobenými politikou její současné vlády. Ta by ráda poskytla italskému hospodářství dodatečnou fiskální stimulaci, kterou ekonom odhaduje na 29 miliard eur ročně. Měla by mít zejména formu snížení věku odchodu do důchodu, zavedení nepodmíněného minimálního příjmu a snížení daňové zátěže. Tento plán sice ještě nebyl uveden v praxi, ovšem Artus tvrdí, že si na italské ekonomice již vybírá svou daň.

Negativní dopad současného vládního návrhu rozpočtu se projevuje růstem výnosů vládních obligací. Podle Artusových výpočtů se to projeví dodatečnými úrokovými náklady italského vládního rozpočtu ve výši 40 miliard eur ročně. A jelikož se kvůli vývoji v Itálii zvedají i výnosy některých dalších členských zemí eurozóny, ponese náklady italské vládní politiky rovněž tato část měnové unie. Artus je odhaduje na 50 miliard eur.

Vedle růstu výnosů vládních obligací je patrné i zvýšení výnosů bankovních obligací. Ekonom tvrdí, že ty tak v Itálii zaplatí na úrokových nákladech o 9 miliard eur více a v celé eurozóně se tento efekt projeví dodatečnými úrokovými náklady ve výši 25 miliard eur. K tomu je nutno přičíst pokles cen akcií na italském trhu a dalších evropských trzích. Tyto ztráty Artus vyčísluje na 70 a 780 miliard eur. Celkově tak ekonom dochází k závěru, že doposud realizované celkové ztráty spojené s rozpočtovou politikou italské vlády výrazně převyšují výši plánované fiskální stimulace.

Artus je skeptikem i co se týče možné druhé vlny fiskální stimulace v USA. Tvrdí, že americká ekonomika „nevyhnutelně zpomalí“ a důvodem má být její návrat k plné zaměstnanosti a na její potenciální růst. V tom horším případě se dokonce dostane pod něj a k takovému vývoji by došlo ve chvíli, kdy by se snížily investice korporátního sektoru. Každopádně podle Artuse je pravděpodobné, že ve chvíli, kdy americké hospodářství začne znatelně zpomalovat, prezident Trump bude zvažovat další vlnu fiskální stimulace.

Trumpovy plány může nyní překazit Kongres, ale pokud by se mu přece jen podařilo je prosadit, mohl by vzniknout vážný ekonomický problém. Fiskální stimulace (pravděpodobně ve formě dalšího snížení daní) by totiž vedla k „velmi vysokým rozpočtovým deficitům a vnějším deficitům jak v roce 2019, tak v roce 2020. Následně by se mohly zvednout dlouhodobé sazby a akciový trh by mohl zkolabovat, což by se obratem projevilo na bohatství domácností a jejich spotřebě.

Zdroj: Natixis


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688