Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  19.11.2018 13:11:18

Tento týden nabídne dividendy od 3M, Wynn Resorts, Yum! Brands a spousty dalších

Pomalu končící výsledková sezóna na Wall Street naznačuje i blížící se konec obvykle následujících rozhodných dnů pro pravidelné nejčastěji čtvrtletní dividendy. Tento týden se mohou investoři zaměřit na dividendy u téměř tří stovek společností obchodovaných na burzách v USA. A to tedy společností nejen amerických.

K vypořádání na akciovém trhu v USA dochází obdobně jako na pražské burze druhý pracovní den po obchodu (tzv. T+2). Z hlediska nároku rozhodného dne pro nárok na dividendu se nicméně tradičně sleduje především tzv. ex-date. Jinými slovy první obchodní den, kdy se již akcie obchodují bez nároku na dividendu. Nakoupit akcie s nárokem na dividendu se tedy musí nejpozději den před „ex-date“.

Také v tomto týdnu lze v přehledu firem mající zmiňovaný ex-date nalézt řadu známých jmen. Zmínit lze například průmyslový konglomerát 3M (MMM), který mezi akcionáře rozděluje čtvrtletně 1,36 USD/akcii. Vzhledem k páteční ceně lze na roční bázi tzv. dividendový výnos stanovit na 2,74 %. Obdobný dividendový výnos nabízejí akcie v potravinovém segmentu působícího giganta Archer Daniels Midland (ADM). Firma rozdělí dividendu 0,34 USD/akcii. Provozovatel řetězce KFC a Pizza Hut společnost Yum! Brands (YUM) rozděluje podobnou částku 0,36 USD/akcii, nicméně vzhledem k ceně akcií je u ní dividendový výnos podstatně nižší. Ze známých firem lze zmínit také provozovatele kasin Wynn Resorts (WYNN) s dividendou 0,75 USD, potažmo dividendovým výnosem 2,63 %.

Zajímavější dividendový výnos 6,89 % nyní přinášejí akcie L Brands (LB), prodejce např. značky Victoria''s Secret, která rozděluje 0,60 USD. S nárokem lze titul koupit naposledy v úterý 20.11.

přehledu však můžeme najít také akcie společností, které nabízejí i dvouciferné dividendové výnosy. Obvykle se jedná o fondy zaměřené na pravidelnou výplatu veškerého vytvářeného zisku, který formou dividendy rozdělují často i každý měsíc.

Poznámka: dividendový výnos (na roční bázi) uveden ve vztahu ke kurzu titulu k16.11.; datum uveden ve formátu mm/dd/rrrr

Závěrem snad jen dodat, že akcionáři se od většiny výše uvedených firem dané dividendy fyzicky dočkají obvykle do 2 týdnů po rozhodném dnu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688