Lidé začali skupovat rachejtle. Za ohňostroj hrozí i vysoké pokuty

TNBiz, 18.11.2018

Vánoce a příchod nového roku se nezadržitelně blíží a mnozí už teď plánují, jak si doma uspořádají hezký ohňostroj. Často ale možná ani netuší, že si tím koledují o pořádnou pokutu. Ta může dosáhnout výše až 30 tisíc korun.

V České republice sice existuje zákon o pyrotechnických výrobcích, ten ale nestanovuje žádná omezení při jejich používání. Jinými slovy lidé mohou odpalovat rachejtle kdykoli a kdekoli se jim zachce, pokud tím neruší noční klid. Obce ale příslušnými vyhláškami mohou ohňostroje na svém území omezit.

A mnohé toho využívají. Často tak nesmíte odpalovat pyrotechniku například v památkových zónách či v různých obdobích roku. Například v Praze je povoleno laikům odpalovat pyrotechniku jen na 13 vybraných místech, a to pouze od 10 do 22 hodin. Výjimka platí 31. prosince a 1. ledna, kdy je možné rachejte odpalovat prakticky všude.

"Přestupky v rámci nedovoleného odpalování pyrotechniky strážníci řeší jako porušování obecně závazné vyhlášky o používání pyrotechnických výrobků. Zde může být uložena sankce za přestupek v příkazním řízení do 2 tisíc korun, případně je událost oznámena správnímu orgánu. Odpalování pyrotechniky může být též kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku, konkrétně rušení nočního klidu. Tento přestupek mohou strážníci řešit příkazem na místě až do výše 10 000 , nebo přestupek vyřešit napomenutím, nebo ho postoupit správnímu orgánu," vysvětlila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Je vždy potřeba, aby byl přestupek spolehlivě zjištěn. Pokud strážníci nechytnou výtržníky přímo při činu, je protiprávní použití pyrotechniky jen obtížně prokazatelné. Zvláště pokud nejsou na místě důkazy nebo svědci, kteří by byli ochotni věc dosvědčit.

"Intenzita neoprávněného odpalování se v posledním měsíci v roce s blížícím se datem Silvestra zvyšuje. Denně v tomto období přijímáme až 5 oznámení o protiprávním používání zábavní pyrotechniky," doplnila Seifertová.

 
Omezení platí také v chráněných krajinných oblastech, kde je provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky zakázáno úplně. Může za to loňská novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Vztahuje se přitom i na obce, které se v dané oblasti nachází, těm ale může správa chráněných oblastí udělit výjimku.

Češi přitom zábavní pyrotechnice příliš nakloněni nejsou. Především v období vánočních svátků a silvestrovských oslav se na sociálních sítích neřeší nic jiného než její zákaz. Stejně tomu bylo i v minulém roce. Lidem vadí především negativní vliv na zvířata či malé děti.

Ministerstvo ale její úplný zákaz v Česku neplánuje. "Prodej zábavní pyrotechniky určitě zakázat nemůžeme, co se týče jejího použití, omezení si stanovují města a obce. Samozřejmě existuje vyhláška o nočním klidu. Ten je standardně ve městech a obcích stanoven od 22:00 do 6:00, ale může být radnicí upraven," uvedl v minulosti mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Pokud vás soused obtěžuje ohňostrojem nebo petardami mimo silvestrovské oslavy, můžete se bránit. Předem se ale na úřadě přesvědčte, zda ohňostroj nebyl v souladu s vyhláškou. V opačném případě můžete kontaktovat městskou policii. Ve chvíli, kdy obec nemá vyhlášku, která by odpalování rachejtlí omezovala, můžete si u strážníků stěžovat pouze při rušení nočního klidu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy