Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.11.2018 09:49:49, aktualizováno 11:12:37

Pražskou burzu ovládly v týdnu akcie O2, na trh míří nová emise

Po dvou týdnech solidního růstu si akcie na pražské burze tentokrát vybraly oddychový čas. Posílit dokázaly jen tři emise, měřeno indexem PX tak domácí trh nakonec odepsal 0,79 % na zhruba 1 080 bodů.

Středem pozornosti se v týdnu staly především akcie O2, které dokonce v pátek byly nezvykle titulem s největším objemem obchodů. Nicméně mnohem výraznější likviditu zažily již ve středu, kdy investoři mohli prvně reagovat na zprávu o vyřazení titulu z indexu MSCI. Ten den majitele vyměnily akcie O2 za 306 mil. , což výrazně přispělo k celotýdennímu objemu s titulem ve výši nezvyklých 609 mil. . Ani kurzový pokles akcií, dokonce na nejnižší úrovně od července 2016 na 216,50 , nepřimělo samotnou společnost vrátit se k nákupu vlastních akcií. Přitom oproti pátečnímu závěrečné kurzu dříve nakupovala v průměru za více než o 10 % vyšší ceny.

Kromě samotného vyřazení titulu z indexu MSCI (30.11.), budou investoři nyní především vyhlížet středeční report hospodářských výsledků. Tedy další střípek do mozaiky, zda se i v příštím roce budou moci akcionáři těšit na výraznou dividendu, což titul vzhledem ke kurzovému 8 % poklesu ještě více zatraktivnilo.

Čtěte také: Tak kdo je ten akcionář, který může za vyřazení akcií O2 z indexu?

Společně s akciemi O2 se o největší tlak na pokles indexu PX svou vahou postaraly bez nových zpráv akcie Avast. Klesly pro index také jedny z nejvýznamnějších akcie ERSTE, které se nejprve pokoušely o další zisky. Nicméně hladina u 950 opět zafungovala jako rezistence a nasměrovala titul níže. Druhý rakouský titul VIG zaznamenával měsíční maxima, avšak páteční seance přinesla zejména odpoledne výrazný obrat.

Na zveřejněné solidně růstové hospodářské výsledky nápojové Kofoly investoři nakonec pozitivně nezareagovali. Obdobně se stalo i na akciích výrobce netkaných textilií PFNONWOVENS.

Pomineme-li nepatrný zisk akcií PHILIP MORRIS, tak jediné růstové emise mají vlastně souvislost s propadem akcií O2. Plánované vyřazení telekomunikačního titulu ze zmiňovaného indexu MSCI by totiž mělo v daném indexu mít za následek zvýšení váhy zbylých třech titulů. Zatímco akcie KB z toho nakonec nedokázaly vytěžit, už i díky výraznému 5 % skoku z minulého týdne, tak akcie ČEZ a MONETA ano. Energetický titul navíc podpořil růst cen elektřiny. Znovu tak z hlediska letošního kurzového zhodnocení začíná dýchat na záda vedoucím akciím Avast.


Další přírůstek na BCPP

Trh START pro malé a střední firmy by se ke konci měsíce měl rozrůst o další společnost. Nabídku 500 tisíc akcií spustila mladá domácí společnost AtomTrace zabývající se vývojem a výrobou přístrojů pro rychlou materiálovou analýzu, založené na metodě laserové spektroskopie. Na svůj rozvoj by vzhledem k cenovému pásmu IPO 50-70 mohla získat až 35 mil. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688