Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.11.2018 11:56:53

Fed nyní zvyšuje sazby, ale nakonec se vrátí ke kvantitativnímu uvolňování


Tradiční monetární politika má podle ekonoma Tima Taylora vážný problém. Během minulých recesí totiž Fed snižoval sazby asi o pět procentních bodů. Jenže během současného cyklu se sazby v USA pravděpodobně zvednou na úroveň kolem 3 %. Takže v případě další recese nebude možné snížit sazby o oněch pět procentních bodů (pokles sazeb hluboko pod nulu by byl dosud nevyzkoušený experiment). Co lze v takové situaci činit?

Taylor poukazuje na to, že dlouhodobý trendový pokles sazeb v USA a mnoha dalších zemích je dán kombinací nízké inflace a faktorů, jak je přebytek globálních úspor daný vysokými úsporami v Číně a některých dalších zemích. Výsledkem je zmíněný problém: Fed nebude moci během další recese snížit sazby tak, jak to činil v minulosti, a ECB, Bank of Japan, Bank of England a další budou čelit podobnému problému, možná ještě palčivějšímu.

Fed a další centrální banky se tak pravděpodobně opět uchýlí k politice, kterou již použily během předchozí recese: Ke kvantitativnímu uvolňování, kdy centrální banka zvyšuje peněžní nabídku a nakupuje finanční aktiva přímo na trzích,“ tvrdí Taylor. Pro hodnocení efektivity QE pak doporučuje práci ekonoma Kennetha Kuttnera. Ten na základě svého nového výzkumu tvrdí:

„QE mělo „hmatatelný dopad na firmy a finanční prostředníky“, pomohlo snížit dlouhodobé sazby a jeho náklady jsou nesrovnatelně nižší, než by byly náklady hlubší a delší recese, která by nastala v případě, že by QE použito nebylo. Přínosy nekonvenční monetární politiky tak pravděpodobně převažují nad jejími náklady. Kuttner ovšem poukazuje i na to, že je těžké plně oddělit efekt QE a politiky „forward guidance“, která stojí na jasné komunikaci centrální banky ohledně dalšího vývoje sazeb a její politiky.

Pokud je tedy toto hodnocení správné a efektivita QE by byla během příští recese podobná, měli bychom mít k dispozici nástroj, který by mohl eliminovat malý prostor pro snižování sazeb. Taylor v této souvislosti ukazuje následující graf, ve kterém jsou šedě vyznačena období recese americké ekonomiky, modrá křivka pak popisuje vývoj sazeb. Ukazuje tedy, jak razantně musely být sazby snižovány během poválečných recesí. A také to, že během té poslední jsme narazili na „dno“, ze kterého se pravděpodobně nestihneme zvednout dost vysoko na to, aby v případě potřeby existoval prostor pro další razantní pokles sazeb:

Zdroj: The Conversable Economist

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688