Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.11.2018 06:04:16

JPMorgan vyrazil do útoku


V oblasti IPO technologických společností mají již dlouho dominantní pozici banky Morgan Stanley a Goldman Sachs. Během posledních deseti let uvedly na trh tituly jako Facebook, Twitter, Snap a Dropbox a zatímco se střídaly na pozici jedničky, JPMorgan se z hlediska objemu IPO držel soustavně na třetím místě. Jak ale poukazuje CNBC, tato banka, která je podle velikosti aktiv největší v USA, se s tímto stavem věcí už nehodlá spokojit.

„Míříme do roku, který by mohl být v oblasti technologických IPO skutečně výjimečný, protože na trhu by se v roce 2019 mohlo začít obchodovat s akciemi společností jako Airbnb, Uber, Lyft a Pinterest,“ píše CNBC a tvrdí, že JPMorgan je v pozici, kdy by mohl začít rozbíjet duopol Morgan Stanley – Goldman. Generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon nedávno uvedl, že v Silicon Valley učinila jeho banka „obrovský pokrok“. Při své „agresivní snaze o získání klientů“ pak mimo jiné ukazuje slide, podle kterého se IPO daří lépe v případě, že jej JPMorgan vede či na něm alespoň spolupracuje. Podle CNBC to tvrdí lidé, kteří se jednání s JPMorgan účastnili, ale nechtějí být jmenováni, protože byla neveřejná.

JPMorgan také najímá komerční bankéře, kteří se zaměřují na služby nabízené nově vznikajícím technologickým společnostem, které doposud spolupracovaly spíše s menšími institucemi jako Silicon Valley Bank. JPMorgan tak hodlá budovat pevnější vztahy v celém sektoru v rané fázi vzniku firem a vytlačit tak z jejich pozic banky Goldman a Morgan Stanley. CNBC připomíná, že na IPO většinou pracuje hned několik bank, kdy každá hledá investory, kteří akcie při úpisu koupí. Banky se pak dělí o poplatky, nejvíce dostává hlavní banka, která odvádí nejvíce práce. Ta také těží z úspěšného IPO tím, že má reference pro budoucí klienty. JPMorgan se nyní snaží zejména o to, aby byl častěji touto vedoucí bankou.

Posledním velkým vítězstvím banky je to, že si ji pro uvedení svých akcií na trh vybrala společnost Lyft. Očekává se, že k IPO dojde na počátku roku 2019 a valuace by podle informací CNBC mohla dosáhnout 15 miliard dolarů. Úspěchem bylo i IPO SurveyMonkey, ale skeptici tvrdí, že jde stále jen o sbírání toho, co zbylo po Morgan Stanley a Goldman Sachs, ne o boj o ty nejlepší transakce. Připomínají například, že Uber je mnohem větší než Lyft a jeho kapitalizace by mohla dosáhnout 120 miliard dolarů.

Jeff Richards ze společnosti GGV tvrdí, že rozhodující v této hře jsou vztahy mezi společnostmi a jejich investičními bankéři. „Goldman a Morgan to dělají opravdu dobře a kultivují vztahy mnoho let před IPO,“ dodává Richards. O JPMorgan naopak tvrdí, že jeho snahy o prosazení se nejsou patrné. CNBC ale tvrdí, že výhodou této banky by mohla být její velikost. Její celková tržní hodnota totiž dosahuje téměř 400 miliard dolarů, což je „víc než dvojnásobek kombinované hodnoty Goldman Sachs a Morgan Stanley“.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.02.2022Finanční správa opět vyrazí do terénu FS (Finanční správa)
22.09.2021Na co nezapomenout, než vyrazíte autem do ciziny Iva Grácová (Bezvafinance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688