Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.11.2018 22:54:05

12. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v úvodu týdne prudce oslabily. Na poklesu se velkou měrou podílely technologická společnost Apple a banka Goldman Sachs. Náladu na trzích kromě korporátních zpráv určoval také rostoucí dolar, nadále rovněž přetrvávala nervozita z obchodního sporu mezi USA a Čínou

Index Dow odepsal 2,32 % na 25 387,18 bodu, a klesl tak o více než 600 bodů. Širší index S&P 500 ztratil 1,97 % na 2 726,22 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 2,78 % na 7 200,87 bodu. Index volatility VIX vyletěl vzhůru o 17,8 % na 20,45 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stagnoval na 3,18 %.

V červených číslech zakončily obchodování všechny hlavní sektory s výjimkou realit (+0,21 %). Nejvýrazněji kleslo technologické odvětví, které odevzdalo 3,5 %, sektory energetiky, financí, průmyslu a cyklického spotřebního zboží pak oslabily zhruba o 2 %.

Bez výraznějších procentuálních změn zakončily pondělní obchodování nejpopulárnější kryptoměny. Bitcoin kolem 22.00 SEČ podle serveru coinmarketcap.com posiloval o 0,06 % na 6 386,57 USD, ethereum si připisovalo 0,2 % na 210,42 USD a ripple rostl o 4 % na 0,523 USD.

Akcie Applu se propadly o zhruba 5 % v reakci na zhoršení prognóz dvou dodavatelů. "Apple ukazuje směr," uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab. "Vždy, když se zdá, že má Apple z jakéhokoli důvodu potíže, panuje pocit, že to bude mít dopad také na další technologické podniky," dodal.

Své výhledy zhoršily firmy Lumentum Holdings a Japan Display. Oba podniky dodávají firmě Apple součástky pro její telefony iPhone. Společnost Lumentum uvedla, že ji jeden z hlavních zákazníků požádal o snížení dodávek. Neupřesnila nicméně, zda je tímto zákazníkem právě Apple.

Výrazný pokles v pondělí zaznamenaly rovněž akcie banky Goldman Sachs (-7,46 %). Zasáhla je zpráva agentury Bloomberg, podle níž hodlá malajsijská vláda požadovat zpět veškeré poplatky, které firmě zaplatila za zajištění transakcí souvisejících s problémovým státním fondem 1MDB.

Prudce dolů zamířily také akcie průmyslového konglomerátu General Electric (-6,88 %). Generální ředitel podniku Larry Culp v pondělí uvedl, že se GE potýká s nadměrným zadlužením a že kvůli jeho snížení musí urychleně prodat některá aktiva.

Další článek: Co znamenají americké volby pro obchodní válku s Čínou? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688