Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.11.2018 16:26:54

Jak se v historii dařilo trhům po volbách do Kongresu a kde hledat kořeny svátku konzumu


Volby do Kongresu skončily podle očekávání, přesto trhy odměnily výsledek solidním růstem akcií. Čekají nás pod stromečkem další akciové zisky?

K zajímavé situaci došlo po volbách do amerického Kongresu (tzv. midterm electionsmidterm kvůli tomu, že se konají přesně v polovině prezidentského období a jsou tak de facto referendem o politice stávajícího prezidenta). Výsledek tentokrát vyšel podle očekávání a udělal radost všem…Demokraté získali převahu ve Sněmovně reprezentantů a Republikáni ubránili většinu v Senátu, přičemž v této komoře ještě posílili. Trh si oddechl, že je nejistota u konce a síly jsou o něco vyrovnanější. Nejhorším politickým výsledkem této reprezentace může být situace „kdo nic nedělá, nic nezkazí“, což se akciovým trhům zamlouvá – rozhodně více než politické excesy prezidenta bez dostatečně silné opoziční brzdy (proti protekcionistické politice, v níž má Trumpova administrativa silnou pravomoc, ale bohužel ani rozdělená Sněmovna reprezentantů mnoho nezmůže).

Ceny akcií den po volbách vystřelily tak rychle, že šlo dokonce o největší „midterm“ povolební růst pro Dow i S&P 500 od roku 1982, kdy oba indexy zavřely zhruba o 4 % výše oproti předchozímu dni. Když se na to podíváme statisticky a zapátráme do historie ještě dále, při takovémto rozložení Kongresu index S&P 500 vykázal v průměru 12% růst v následujících 12 měsících (dle Bank of America Merrill Lynch, která zkoumala data od roku 1928). Pokud tedy statistika zafunguje i tentokrát, máme se ještě na co těšit. Byla by škoda zůstat nezainvestován.

Přijde Santa Claus rally?

U sezónnosti akciových trhů ještě chvíli zůstaneme. Pomalu, ale jistě se nám přibližuje období vánočních svátků, které bývá historicky dobré pro akcie díky tzv. Santa Claus rally. Už brzy nás (hlavně americká) média začnou masírovat senzacechtivými titulky o tom, jak se zákazníci perou o slevy na Black Friday a jak maloobchodníci prožívají rekordní žně. Ochutnávkou z letošního shoppingu byla včerejší data ze Singles Day z Číny (samé jedničky 11.11. = hodně moc singles), užil si to zejména čínský internetový gigant Alibaba, jehož tržby byly vskutku rekordní a překonaly 30 miliard dolarů.

Víte mimochodem, proč se pátek po americkém Dni díkuvzdání, během něhož začíná v USA předvánoční nákupní šílenství, nazývá právě Black Friday? …Ne, v ten den obvykle nepadají trhy, i když určitá souvislost s černou burzovní historií tady je. V třicátých letech minulého století se američtí maloobchodníci po roce hluboké krize topili v zásobách zboží a hospodářských ztrátách (tedy v červených číslech). Během předvánočního nákupního období (které v USA obvykle startuje právě den po Díkůvzdání), se proto rozhodli nevyprodané zásoby nabídnout s výraznými slevami. Tento zoufalý manévr se jim však nakonec vyplatil a obchodníci se konečně po dlouhé době dostali do zisku (do černých čísel).

Pro ty, kteří věří, že prodejní rekordy maloobchodníků budou pokračovat i v dalších částech světa (mnohé tomu nasvědčuje), máme v nabídce sektorově zaměřený fond ČSOB Akciový dlouhodobé spotřeby. Fond aktuálně držíme i v seznamu střednědobě doporučovaných témat. Fond není měnově zajištěný, proto v posledním roce těžil mimo jiné ze zhodnocení dolaru u převažujících amerických investic. Hlavní pozicí fondu s téměř 10% váhou je e-commerce gigant Amazon.

Autorkou je Michaela Toperczerová.

 

Autoři: Michaela Toperczerová, Jaroslav Vybíral

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688