Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.11.2018 12:58:40

EK: Italské hospodářství a veřejné finance jsou na křižovatce


Italské hospodářství a veřejné finance jsou na křižovatce, varovala ve své pravidelné podzimní hospodářské prognóze Evropská komise. Pro letošní rok čeká růst italského hospodářství na úrovni 1,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Je to o desetinu procenta méně, než kolik vláda v Římě odhadovala ve chvíli, kdy komisi předkládala návrh svého rozpočtu pro příští rok. Komise italský rozpočtový plán počítající s výrazným zadlužením odmítla a země má do 13. listopadu předložit nový návrh.

Italský růst podle EK v příštích letech podpoří obnova exportu a do jisté míry také vyšší veřejné výdaje. S nimi související rostoucí schodek, vyšší úrokové míry a výrazná rizika ale ohrožují snižování vysokého zadlužení země. V příštím roceitalská ekonomika růst o 1,2 procenta HDP a v roce 2020 o 1,3 procenta, uvedla dnes EK. Italská vláda sama doufá v roce 2019 v růst 1,5 procenta HDP.

Pohled Evropské komise, podle které italské rozpočtové plány porušují unijní fiskální pravidla, v pondělí podpořili ministři financí eurozóny. Ti Řím vyzvali, aby na revizi rozpočtu s Evropskou komisí spolupracoval, dnešní čísla dávají jejich argumentům další váhu. Pro příští rok komise například předpokládá italský rozpočtový deficit na úrovni 2,9 procenta, proti vládnímu odhadu 2,4 procenta. A i tato hodnota je trojnásobkem toho, kam se chtěl dostat předcházející italský kabinet. Italská vláda zatím odmítá změny svých představ počítajících například se zavedením minimálního příjmu a vyššími důchody.

Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici dnes připomněl, že výpočty komise jsou založené na údajích, které jí v říjnu poskytly samotné členské země. "Situace se může změnit v souvislosti s tím, co nám vlády příští týden pošlou jako odpověď na naše připomínky. Na revidovaný rozpočtový plán stále čekáme," poznamenal. Odmítl také, že by komise na vyhlídky italského hospodářství hleděla pesimisticky, vliv na veřejné výdaje podle něj budou mít také vyšší úroky, za které si bude muset italská vláda půjčovat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688