Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  07.11.2018 16:18:34

Zatřese ropné embargo vůči Íránu s cenou ropy?

V pondělí vstoupily v platnost dosud nejtvrdší sankce proti Íránu, čímž se trh s černým zlatem dostává pod tlak. Důvodem sankcí je program obohacování uranu, který Spojené státy vnímají jako obrovskou hrozbu, neboť tuto aktivitu považují za spojenou s produkcí atomových zbraní. Írán se však snaží sankcím vyhnout vypnutím lokačních systémů, aby zabránil omezení exportu. 

Po prvním kole sankcí, které postihlo hlavně automobilový průmysl, Washington trestá Teherán kvůli pokračování v jaderném programu. Tržby Íránu představují 70 až 80 % příjmů z vývozu země a přibližně polovinu rozpočtových zdrojů. Většina mezinárodních sankcí proti Íránu, třetímu největšímu vývozci ropy na světě, byla zrušena na začátku roku 2016 v rámci dohody dosažené v červenci 2015, v níž se Írán dohodl na omezení svého programu.

Díky síle dolaru, závislosti globálních společností na americkém trhu a intervencionismu mohou Spojené státy potrestat každého, kdo koupí ropu z Íránu. Donald Trump vysvětluje, že jeho cílem je přimět Írán, aby se jasně rozhodl. Buď opustí svůj jaderný program, nebo bude pokračovat na cestě k hospodářské katastrofě. Předchozí ropné embargo v roce 2012, kterého se zúčastnila i Evropa, zasáhlo íránské hospodářství vážným úderem.

Mnoho společností začalo opouštět spolupráci s Íránem, zastavují projekty a investice v zemi. Už v létě byl zaznamenán značný pokles nákupu íránské ropy. Každým měsícem se íránský vývoz snižuje. Írán před oznámením vrácení sankcí oficiálně v dubnu vyvážel 2,8 milionu barelů denně (MBJ). V říjnu je to už jen 1,6 MBJ. Přestože existuje tajný vývoz, tento pokles je vážný. 

Jaký dopad bude mít tento nedostatek íránských dodávek na světový trh s ropou? Odpověď bude částečně záviset na postoji dvou největších zákazníků Íránu, Číny a Indie, které společně absorbují dvě třetiny oficiálního vývozu. Sankce pravděpodobně způsobí nedostatek ropy a zvýší ceny. Nedostatek bude však kompenzován od jiných producentů. Neexistuje tak nebezpečí extrémního nedostatku do začátku roku 2019.

Podle oficiálních zdrojů Washington udělil výjimku 8 zemím, a to na dobu 180 dní. Čína, Indie, Jižní Korea, Japonsko, Itálie, Řecko, Tchaj-wan a Turecko budou tedy moci během této doby importovat nesankcionovanou íránskou ropu.

Většina odborníků na trh s černým zlatem nevidí v následujících měsících barel ropy za 100 dolarů jako reálný. Spojené státy stihly zvýšit svou produkci během jednoho měsíce, kdy Texas zvýšil svůj objem na 400 000 barelů za den, což je obrovské číslo. Kanada a Brazílie jsou také ve fázi vzestupné nabídky, zatímco na straně poptávky Mezinárodní energetická agentura (IEA) zaznamenává oslabující trend. Kombinace těchto faktorů vysvětluje, že ačkoliv ropa Brent překročila 85 dolarů za barel (nejvyšší cena za čtyři roky), v posledních dnech se snížila pod úroveň 75 dolarů navzdory vstupu platnosti embarga vůči Íránu. Údaje o íránském vývozu budou nyní na trzích velmi sledované a jejich cena bude podléhat silnější volatilitě.

 Vývoj ceny ropy Brent. Zdroj: markets.businessinsider.com

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688