Vlada.cz (Vláda)
Pojištění  |  07.11.2018 17:35:52

Vláda schválila návrh na spuštění první etapy elektronických neschopenek od 1. července 2019

Vláda Andreje Babiše schválila na zasedání ve středu 7. listopadu návrh novely zákona o nemocenském pojištění, který umožní spuštění první etapy projektu elektronických neschopenek od 1. července 2019. Rozhodla také, že se Česká republika symbolicky připojí k pietní akci u příležitosti stého výročí konce první světové války na Den válečných veteránů 11. listopadu.

Novela zákona o nemocenském pojištění, kterou vláda schválila a předloží ji parlamentu, řeší náběh elektronických neschopenek. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh, kterým chce od 1. července 2019 spustit alespoň 1. etapu projektu e-neschopenky. Spočívá v tom, že od stanoveného data budou mít ošetřující lékaři povinnost elektronicky informovat příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení o zahájení, resp. ukončení dočasné pracovní neschopnosti pacienta. Zároveň se rozšíří okruh údajů, které mohou orgány nemocenského pojištění sdělovat zaměstnavatelům o dočasné pracovní neschopnosti jejich zaměstnanců.

Zavedení alespoň této fáze elektronické neschopenky slíbila vláda zaměstnavatelům v souvislosti se zrušením karenční doby. Zaměstnavatel se dozví v momentě, kdy je neschopenka elektronicky vystavena, že došlo k jejímu zahájení či ukončení. Ve finále místo sedmi dílů, které má dnes neschopenka, by měly být jen dva plus potvrzení pro zaměstnance, to znamená jen začátek a konec. Na tom Česká správa sociálního zabezpečení pracuje, IT systém se připravuje. My jsme tedy došli k dohodě, která by to měla již definitivně vyřešit a paní ministryně slíbila, že do 1. července 2019 bude ten systém funkční,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Se spuštěním kompletního systému e-neschopenek, se nově počítá od 1. ledna 2020.

Česká republika se na žádost Velké Británie připojí k pietní akci na počest padlých v první světové válce. U příležitosti stého výročí konce první světové války v Den válečných veteránů, což je podle zákona také významný den České republiky, 11. listopadu vláda vyhlásila celostátní symbolické uctění památky padlých v první světové válce a doporučuje, aby se tento den ve 13.30 hodin v celé zemi rozezněly zvony, a to po dobu dvou minut a dvaceti vteřin. „První světová válka si vyžádala asi 8,5 milionu padlých, mezi nimi bylo asi 145 tisíc Čechů,“ připomněl premiér Babiš.

Ministři také odsouhlasili, že si Česká republika vezme od Evropské investiční banky úvěr ve výši 11,5 miliardy korun na financování projektů dopravní infrastruktury. Konkrétně se jedná o modernizaci osmi úseků železničních koridorů na hlavní transevropské dopravní síti (TEN-T Core Network), které byly vybrány pro financování prostřednictvím tzv. blendingové výzvy Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Jedná se o investici v celkové výši 24 miliard korun, na kterou přispěje Evropské unie částkou 990 milionů korun.

Vláda v rámci diskuse v bodě Různé projednávala i pozici České republiky ke Globálnímu paktu OSN pro migraci. Ministerstvo zahraničních věcí připraví na příští jednání vlády ve středu 14. listopadu materiál s návrhem usnesení, že se Česká republika k tomuto dokumentu nepřipojí. Česká republika měla k textu připomínky a výhrady, ty ale víceméně nebyly akceptovány. My máme v rámci tohoto paktu obavy z narušení národní suverenity. Je tam nejasné rozlišování mezi nelegálními a legálními migranty,“ konstatoval předseda vlády a připomněl, že připojit se k tomuto paktu už odmítly USA, Maďarsko či Rakousko a vážné výhrady mají i další státy, například Polsko, Dánsko či Chorvatsko.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-7--listopadu-2018-169638/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688