Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.11.2018 12:33:54

Průmysl na ústupu, zahraniční obchod opět ve výrazném plusu (Analýzy makroindikátorů)

Průmyslová produkce se v září propadla především v důsledku jednorázových faktorů, jakými byly odstávky v části chemického průmyslu nebo pokles poptávky německých výrobců po autodílech kvůli novým ekologickým regulacím. Stavebnictví si udrželo dvojciferný růst i v září, vysoká poptávka po stavebních pracích stále převyšuje kapacitní možnosti sektoru. Zahraniční obchod zkorigoval slabá prázdninová čísla a skončil v solidním přebytku. Přesto je bilance zahraničního obchodu od začátku roku téměř o CZK 35 mld. slabší než minulý rok.

Průmyslová výroba se v září propadla jen zdánlivě

Průmyslová výroba se v září meziročně snížila o 0,9 %. Vezmeme-li však v úvahu, že letošní první školní měsíc měl o jeden pracovní den méně než loni, produkce vzrostla o 2,5 % y/y, přičemž jen oproti letošnímu srpnu se zvýšila o 1,1 %.

Nejvíce se propadla výroba chemických látek z důvodu odstávek, výrazný pokles zaznamenaly také opravy a instalace strojů a zařízení. Po dvou silných letních měsících poklesla i výroba ostatních dopravních strojů a zařízení (-15 % y/y). Poptávka po těchto výrobcích však zůstává silná, zakázky v odvětví dopravních strojů v září vzrostly téměř o čtvrtinu v porovnání se stejným měsícem loňského roku.

Výroba v automobilovém sektoru mírně poklesla (-0,8 % y/y), a za celý třetí kvartál si polepšila pouze o desetinku. Z dřívější statistiky Sdružení automobilového průmyslu však vyplývá, že výroba osobních aut letos překonává loňský rekord. V září se dařilo především kolínské TPCA, ostatní dvě automobilky meziročně zaostaly. Propad produkce v automobilovém sektoru tak především zapříčinila nižší poptávka po dodávkách dílů ze strany německých automobilek.

Domácí průmysl však začíná pociťovat slabší vnější poptávku. Hodnota nových zakázek klesla o 0,9 % y/y, nižší byly právě zakázky ze zahraničí. Celkově ale ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 3,5 %, a tak nedostatek poptávky není prozatím největší problém českých průmyslníků. Ty kromě nedostatku pracovní síly trápí vyšší ceny vstupů, které částečně rostou vlivem vyšších cen vstupních surovin na mezinárodních trzích, velkou částí se v nich ale odráží také vyšší mzdy. Ty v září v tomto sektoru v průměru přidaly 5,5 % y/y na CZK 32 091.

Vzhledem k omezeným kapacitním možnostem i slábnoucí zahraniční poptávce očekáváme, že průmysl bude do konce roku ještě zpomalovat a celkově si letos připíše v průměru 3,1 %.

Stavebnictví pokračuje ve dvojciferném růstu

Stavební produkce v září opět potěšila dvojciferným tempem růstu. Po očištění o počet pracovních dní se výroba zvýšila o 13,9 %. Vysoké dynamiky dosáhl jak výstup inženýrského stavitelství (18,1 % y/y) tak i produkce v pozemním stavitelství (10,1 % y/y).

Příběh v českém stavebnictví zůstává stále stejný. Poptávka po stavebních pracích převyšuje nabídku. Na jedné straně stavební firmy bojují s nedostatkem pracovních sil, na straně druhé přetrvává vysoká poptávka po rezidenčním bydlení i výstavbě nových výrobních prostor. Růstu ve stavebnictví pomáhá i veřejný sektor, který je pravidlem N+3 tlačen vyčerpat v letošním roce část prostředků z EU fondů. Za celý letošní rok očekáváme, že stavební výroba přidá 11 %. Převis poptávky nad nabídkou však zůstane problémem i v příštím roce.

Zahraničního obchod v září zazářil

Obchodní bilance se v září výrazně vylepšila a dosáhla CZK 13,7 mld. Potvrzuje se, že slabá čísla z předchozích měsíců šla na vrub sezónnímu zpomalení. V létě totiž bývá český export ochromen celozávodními dovolenými. Letošní zářijový výsledek zahraničního obchodu byl však zhoršením oproti předchozímu roku. Podílel se na tom pokles výsledku obchodu s ropou a zemním plynem, který byl způsoben růstem cen těchto komodit. K meziročně slabšímu výkonu přispěl i výsledek obchodu s ostatními dopravními prostředky.

Vyšší importy (+3,7 % y/y) jdou na vrub zvýšené investiční aktivitě, přičemž export (+1,8 % y/y) přechází spíše do útlumu tím, jak zahraniční poptávka ztrácí sílu. Přírůstek čistých exportů do celkové ekonomické dynamiky tak bude ve druhém pololetí letošního roku blízko nule.

 

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.02.2024Výroba v průmyslu poklesla, zahraniční obchod dál v plusu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
07.12.2023Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688