Patria (Patria Finance)
Volby  |  06.11.2018 11:19:38

Kupujte, prodávejte nebo držte: 10 způsobů, jak zobchodovat volby v USA


Nakoupit dolar, ale prodat akcie ze skupiny FAANG, koupit nemovitosti a stroje, nebo prodávat celý trh šmahem. Nebo nic nedělat? Investoři před dnešními americkými kongresovými volbami zkoumají, jak nejlépe uhádnout jejich výsledek - a jak na tom něco utržit.

Po dvou letech, kdy americká Demokratická strana nepožívá ve Washingtonu žádnou reálnou politickou moc, má velkou šanci na získání kontroly nad Sněmovnou reprezentantů USA. Opozičním republikánům pravděpodobně zůstane v rukou Senát. Jak se na věc dívají obchodníci a analytici trhů?

Kupovat všechny dolarové dipy

Pokud dolar na výsledcích voleb klesne proti ostatním měnám, je třeba ho koupit. Radí to aspoň Citigroup. "Průběžné volby budou pravděpodobně znamenat pro dolar méně důležitý zlomový bod, než se někteří investoři obávají," uvedl podle Reuters analytik společnosti Todd Elmer. Neexistuje žádný silný historický vztah mezi průběžnými volbami a vývojem americké měny, což by znamenalo, že vítězství demokratů ve Sněmovně reprezentantů pravděpodobně neohrozí rally na dolaru, řekla Citi.

Rozdělený Kongres by mohl poslat FAANG do kolen

Jednou z politických iniciativ, které v případě rozděleného Kongresu vypadají životaschopně, je zvýšená regulace společností spravujících sociální média, uvedl Oliver Pursche, hlavní tržní stratég společnosti Bruderman Asset Management v New Yorku. "To je oblast, kde se vláda Trumpa a demokraté shodují," řekl. "Očekáváme, že k tomu dojde v roce 2019." Pokud se tak stane, akcie Facebooku, Twitteru a Alphabet, které se v tomto roce dostaly pod zvýšený tlak, by mohly mít před sebou další zádrhel.

Kupovat akcie ze stavebního sektoru

Dryden Pence, šéf investic ve společnosti Pence Wealth Management v Newport Beach v Kalifornii, chce koupit akcie spojené s výstavbou, protože předpokládá, že návrh zákona o infrastruktuře, což je jedna z položek na programu prezidenta Trumpa, projde bez ohledu na to, která ze stran kontroluje Kongres. "Pro infrastrukturu bude nejdůležitější věcí na volbách to, až skončí," řekl. Mezi akcie, které se Penceovi líbí, patří společnosti United Rentals Inc., AECOM, Jacobs Engineering Group Inc a Vulcan Materials.

Při vítězství demokratů koupit REIT

Scott Crowe, hlavní investiční stratég ve společnosti CenterSquare Investment Management, která spravuje reálná aktiva, uvedl, že pokud demokraté ve sněmovně vyhrají, bude to před prezidentskými volbami v roce 2020 pro Trumpa pravděpodobně signalizovat konec snižování daní nebo návrhu zákona o infrastruktuře. Pokud se tak stane, bude to dobrá zpráva pro desetiletý výnos. A "nižší výnos z 10letých dluhopisů je dobrou zprávou pro REIT," uvedl.

Koupit akcie ze sektoru strojírenství

Analytici ve Stifelu odhadují, že pokud demokraté získají kontrolu nad dolní komorou, přijde Trump promptně s návrhem "dálničního zákona". Toho by mohly využít akcie firem jako Caterpillar a Deere.

Zbavit se rozvíjejících se trhů

Ti, kteří se chystají na další obrat přízně veřejnosti ve prospěch republikánů, by měli být připraveni na oslabení rozvíjejících se trhů, napsal Michael Zezas z Morgan Stanley. "Potenciál silnějšího USD a větší prostor pro další eskalaci v zahraničním obchodu by pravděpodobně dopadl na chuť k riziku na rozvíjejících se trzích. Už nyní levné ocenění by pravděpodobně část EM chránilo, přesto si myslíme, že Asie by kvůli obchodním vazbám a předchozím silným přílivům kapitálu byla stále ohrožena. Náš celosvětový strategický tým pro emerging markets radí spekulovat na pokles korejského wonu, singapurského dolaru a tchajwanského dolaru. Indonéská nebo indická rupie vypadají také zranitelně.

Očekávaný pokles volatility

Někteří investiční stratégové očekávají uklidnění volatility, neboť eliminace alespoň jedné nejistoty, kterým trh nyní čelí, přinese obchodníkům menší důvod k obavám bez ohledu na to, jaký je výsledek. Parag Thatte, strategový akcionář společnosti Deutsche Bank v New Yorku, říká: "Naše obchodní oddělení si myslí, že sázky na snížení volatility po volbách budou v současné době dobrým obchodem."

Čekat pokles v biotechu

Pokud demokraté převezmou kontrolu nad americkou dolní komorou a republikáni budou mít nadále navrch v Senátu, mohou být mezi oblastmi, kde by prezident a Kongres mohli najít shodu, kontrola cen léčiv a výdaje na infrastrukturu, říkají analytici UBS Wealth Management. První případ by mohl tlačit velké farmaceutické a dokonce biotechnologické akcie níže, nebo omezit jejich zisky, zatímco druhý případ by mohly podpořit akcie v oblasti strojírenství, stavebnictví a stavebních materiálů.

Nevěřte průzkumům

Analytici BMO Capital Markets Jon Hill, Ian Lyngen a Ben Jeffery napsali v nedávné zprávě, že mnozí z jejich klientů jsou skeptičtí vůči politickým průzkumům o volbách do Kongresu. Tento skepticismus naznačuje, že současné ocenění plně neodráží průzkumy veřejného mínění a výnosy cenných papírů amerického ministerstva financí se mohou pohybovat dolů, pokud demokraté převezmou kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Analytici také napsali, že případná chyba v průzkumech nemusí být nutně směrována k republikánům, což by umožnilo výraznější vítězství demokratů, než jaké jsou nyní odhady.

Nedělat vůbec, ale vůbec nic

"Podle našeho názoru by se investoři měli vyvarovat změn v investování, založených čistě na obavách nebo na spekulacích ohledně volebních výsledků," uvedli analytici z Wells Fargo Investment Institute. Důležitější podle nich je, aby dodržovali svůj dlouhodobější investiční plán a čekali od Kongresu známky aktivity.

Zdroj: Reuters

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688