Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  05.11.2018 10:02:20

Lithiový trh ovládne silný gigant se 70% podílem produkce

 

Poptávka po lithiu, komponentě baterií do elektromobilů, mobilních telefonů a jiných elektronických zařízení, neustále roste, přičemž dominuje hlavně Chile, Argentina a Austrálie.

Hlavní rezervy tohoto kovu se nacházejí v „lithiovém trojúhelníku", u slaných jezer na třech hranicích mezi Argentinou, Bolívií a Chile. Tato oblast představuje více než 50 % světových rezerv. Dalšími významnými producenty jsou Čína, Spojené státy a Kanada. Peru nedávno oznámilo objevení obrovského ložiska lithia a uranu v oblasti Puno.

Chile extrahuje lithium z pouště Atacama, což je jedno z nejbohatších ložisek na světě, a to díky vysokým koncentracím, nízkému obsahu nečistot a také využívání vedlejších produktů, jako je draslík. Země vyhlásila lithium za „strategický zdroj", protože může být použit i pro jaderné účely. V důsledku toho je jeho provoz řízen státem, který řídí poskytování koncesí soukromým důlním společnostem. Chile by mělo zvýšit svou produkci z 80 000 tun (2017) na 147 000 tun do roku 2021. Export by pak mohl dosáhnout do roku 2021 téměř 1,5 miliard dolarů ročně.

Chilská těžební společnost SQM, americká společnost Albermarle a čínská společnost Tianqi jsou hlavními hráči na trhu. Ústavní soud v Chile minulý týden povolil společnosti Tianqi, aby koupila 24 % chilské společnosti SQM, lithiového giganta a konkurenta. Jde o kontroverzní transakci ve výši 4 miliard dolarů. Transakce umožňuje účastníkovi trhu částečně vlastnit jednoho z přímých konkurentů a podílet se na jeho řízení, jakož i mít přístup k důvěrným a ekonomicky citlivým informacím pro globální lithiový trh. Proto akcionáři společnosti SQM podali odvolání na základě domněnky, že se jedná o porušení hospodářské soutěže. Chilský soud však rozhodl o zamítnutí odvolání.

Tianqi tak bude moci kontrolovat až 70 % světového trhu s lithiem, přihlédneme-li k partnerství s americkým gigantem. Chile, která má největší zásoby lithia na světě (52 % z celkového objemu), soutěží s Austrálií, jakož to s předním světovým výrobcem. Obě země představují 40 % celkové produkce tohoto kovu.

V tomto roce se očekává, že celosvětová poptávka dosáhne 372 288 tun uhličitanu lithného (LCE) a zároveň se odhaduje, že v roce 2021 celosvětová produkce klesne na 440 318 tun. Poptávka velmi rychle dohání nabídku, což je výborná zpráva pro investory do lithia. Ve střednědobém horizontu tak mohou očekávat zvyšování cen kovu.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688