TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.11.2018 10:18:45

"Svrchovaná drzost." Prezident promluvil o růstu platů politiků

Prezident Miloš Zeman považuje zvýšení platů politiků o pětinu za "svrchovanou drzost", jeho slova tlumočil TN.cz mluvčí Kanceláře prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident by si sám výrazně polepšil, pokud by nestihla projít legislativním procesem vládní novela, zvýšil by se mu podle ČTK plat na 302 tisíc korun.

Skokový růst platů politiků o 20 % prezident Miloš Zeman nepodporuje. "Politici by samozřejmě neměli chodit v žíněném rouchu, ale když se podíváte například na platy poslanců nebo senátorů, tak je svrchovaná drzost chtít je teď zvýšit o dvacet procent," tlumočil pro TN.cz prezidentovo stanovisko jeho mluvčí.

Růst platů by se samozřejmě týkal i prezidenta. Ten letos dostává 252 800 korun měsíčně. Když Miloš Zeman nastupoval do úřadu, bylo to 186 300 korun. K tomu mu náleží náhrady až do výše zhruba 230 tisíc korun. Od roku 2011 se plat prezidenta musí danit, neplatí se z něj ale zdravotní a sociální pojištění. Po odchodu z úřadu mu navíc náleží doživotní renta 50 tisíc měsíčně.

Debatu o platech politiků vyvolalo rozhodnutí poslanců neurychlit projednávání vládní novely, podle níž by se koeficient pro výpočet platů ústavních činitelů ustálil na stávající hranici 2,5násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Podle platného zákona by se měl koeficient od nového roku zvýšit na 2,75násobek, čímž by platy politiků skokově vzrostly o 20 %, protože by se kromě růstu průměrné mzdy do toho promítl i vyšší koeficient.

Prezident by tak příští rok dostával podle výpočtu ČTK 302 tisíc korun měsíčně. Pokud stihne vstoupit v platnost vládní novela zastavující zvyšování koeficientu na současném 2,5násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, vzroste podle ČTK plat prezidenta na 274 500 korun měsíčně.

Poslanci a senátoři si v případě neschválení novely polepší o 14 700 na 90 600 korun, pokud bude novela schválena, na výplatních páskách najdou "jen" o 6 500 korun více. Ministrům a místopředsedům Parlamentu vzroste plat o 28 100, nebo o 12 400. Premiér a předsedové obou komor Parlamentu by si přilepšili o 39 700, nebo o 17 600 korun.

Platy politiků zřejmě brzy znovu přijdou na jednání Sněmovny. Piráti a SPD požadují svolání mimořádné schůze. Na řešení se ale neshodnou. Zatímco Piráti požadují, aby se plat vypočítával z průměrné mzdy v celé ekonomice, nejen ve veřejné sféře, SPD chce zastavení růstu na příští tři roky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688