Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  02.11.2018 16:49:38

Páté zvýšení sazeb, teď si dá ČNB pauzu

Česká národní banka tento týden přikročila k letos již pátému zvýšení sazeb. Hlavním argumentem tohoto kroku byl oproti prognóze slabší kurz koruny. V rámci výhledu na příští rok počítá centrální banka, byť s pozdějším, posilováním koruny, tudíž by tempo dalšího navyšování úroků nemělo být již tak intenzivní. Dle současného vyznění prognózy by mělo dojít pouze na jeden hike, a to pravděpodobně v únoru.

„Otázka zda, kdy a jak rychle začne posilovat česká koruna, zůstává pro bankovní radu i nadále tou klíčovou,“ uvedl ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „Nejde o chování koruny per se, ale tvůrce měnové politiky, zvláště v malé otevřené ekonomice, musí vliv vývoje dovezených cen zohlednit při vhodné měnové politice. Že nejistota spojená s vývojem měnového kurzu, potažmo s načasováním jeho posilování, ovlivňuje chování centrální banky, dokládá i fakt, že nově vzniklá prognóza se od té minulé liší především v čase začátku posilování koruny a následných kroků měnové politiky,“ míní ekonom.

Podle aktualizované verze by se koruna měla držet v současných hodnotách ještě během prvního čtvrtletí příštího roku. Po většinu příštího roku bychom nicméně měli pozorovat svižný pokles, až k hodnotě 24 CZK/EUR, je přesvědčen Šoltés.

„Podobný vývoj je založený na předpokladu, že brzy odezní negativní sentiment na finančním trhu. Proti tomu se častěji objevují myšlenky, zda nedostatečné posilování není způsobeno jinou strukturální změnou, například změnu rizikové prémie. Česká koruna kromě nejistoty však centrální bance přináší i možnost se v relativně klidném prostředí dohikovat až na úroveň neutrální úrokových sazeb,“ doplnil Šoltés.

Vedle posilující koruny počítá aktualizovaná prognóza i se slabším vrcholem mzdové dynamiky, kdy nově by růst mezd neměl překonat 8procentní hranici. Silná domácí poptávka zůstane i nadále, způsobí, že v příštím roce přispěje čistý export k HDP negativně.

Domácí měna na výstup z listopadového zasedání reagovala jen minimálně. Její posun, byť jen nakrátko, pod hranici 25,80 za euro je spíše "dílem" posilujícího eura, které vedle české koruny podporuje i polský zlotý a maďarský forint.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.



Přečtěte si také:

12.08.2022Koruna posílila - ČNB si může dát pauzu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.12.2021Akcie v USA si daly po silném růstu pauzu Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688