Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.10.2018 13:50:56

Co se můžeme naučit od nejúspěšnější vyspělé ekonomiky na světě


Jaký je největší problém Spojených států, Japonska, Velké Británie či Francie? Tuto otázku si klade The Economist a tvrdí, že ti materiálně založení za něj budou zřejmě považovat „desetiletí pomalého růstu mediánu příjmů, která živí hněv pracujícího lidu“. Fiskální jestřábi zase ukážou na vysoké veřejné dluhy, k tomu můžeme zmínit imigraci a ze všeho nejhorší může vlastně být to, že nenajdeme žádné známky politického konsenzu ohledně řešení podobných krizí. Jak ale tvrdí The Economist, na světě je jedna země, která může v mnoha ohledech sloužit jako vzor v mnoha problematických oblastech, a tou zemí je Austrálie.

Austrálie sice obvykle velkou pozornost nebudí, ale její ekonomika je možná tou nejúspěšnější na světě, protože 27 let roste, aniž by ji postihla recese. Její kumulativní růst dosažený během tohoto období je téměř třikrát vyšší než v případě Německa, medián příjmů rostl čtyřikrát více než v USA, veřejný dluh na 41 % HDP je ve srovnání s Velkou Británií méně než poloviční. Austrálii jistě pomáhá její přírodní bohatství, ale The Economist tvrdí, že významnou roli hraje i politika. Znát je to například díky reformám zdravotnictví a penzijního systému, které proběhly po poslední recesi v roce 1991, a díky nimž nyní výdaje australské vlády dosahují asi poloviny průměru zemí OECD.

Pozoruhodné je i „nadšení Australanů pro imigraci“. Asi 29 % tamní populace totiž tvoří lidé, kteří se narodili jinde. Polovina Australanů jsou buď imigranti, nebo děti imigrantů. Ti přicházejí zejména z Asie. V zemích jako USA či Británie naopak budí mnohem menší příliv lidí z jiných zemí ve voličích nenávist a v Japonsku je dokonce téma uvolnění imigračních pravidel politické tabu. V Austrálii naopak obě hlavní politické strany tvrdí, že příchod vzdělaných migrantů do země je pro zdraví ekonomiky nezbytný.

I v této zemi ale najdeme problémy. Fondy, do kterých lidé spoří na svůj důchod, si účtují přemrštěné poplatky. K imigrantům, kteří se do země snaží dostat ilegálně na lodích, se Australané chovají se zbytečnou krutostí, když je deportují na vzdálené ostrovy, kde musí po celé roky trpět. Země se také vyhýbá některým potřebným reformám, ale celkově Austrálie ukazuje, že „reformy, které jinde považují za neproveditelné, lze provést úplně jednoduše“.

The Economist tvrdí, že příkladem může být právě imigrace, kde si vláda podporu voličů získala tím, že jim zároveň „dala pocit, že hranice země jsou neprostupně uzavřeny.“ The Economist ovšem dodává, že v Austrálii se začíná projevovat nespokojenost voličů s vládní politikou a z předchozích úspěchů této země by se tak měly poučit nejen jiné státy, ale nyní možná i sama Austrálie. Současný politický systém v zemi je přitom nastaven tak, že „preferuje centrismus“. Všichni voliči musí k volbám povinně a „ti, kteří by jinak nešli, obvykle volí strany středu“. Politici se také zaměřují zejména na většinu, která není ve svých názorech nějak ostře vyhraněna, a extrémy v politice omezuje i systém preferenčních hlasů.

Zdroj: The Economist

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688