Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  30.10.2018 15:03:49

Motoristé již letos natankovali za plošnou cenu stejně paliva jako za celý loňský rok. Meziročně jde o 40% růst


Odběry pohonných hmot s využitím takzvané plošné ceny trvale rostou. Jednotně vyhlašovaná plošná cena petrolejářských společností je totiž dnes již dostupná i menším firmám nebo živnostníkům, a nikoliv jen velkoodběratelům. Dle údajů nákupní aliance Axigon dosáhl odběr paliva v režimu plošné ceny za prvních devět měsíců 97 % celkových odběrů za loňský rok. Výtoč se pak od začátku roku meziročně zvedla o 9 milionů litrů, což představuje skoro 40% růst. 

Koncept plošné ceny paliva umožňuje tankovat za jednotnou týdně vyhlašovanou cenu v rámci celé sítě provozovatele čerpacích stanic. Zatímco dříve byl tento model dostupný jen velkým podnikům či autodopravcům s desítkami vozidel ve flotile a odběry v řádech desetitisíců litrů paliva měsíčně, dnes jej může využívat i malá firma nebo živnostník. „Nákupní aliance jako taková umožňuje sloučit poptávku více subjektů a dosáhnout tak na výhody určené původně pro velkoodběratele i menší firmě nebo drobnému podnikateli,“ vysvětluje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil. 

Obvyklou vlastností tankovací karty je poskytnutí slevy z ceny pohonné hmoty na konkrétní čerpací stanici. To ale ve výsledku nemusí přinést žádnou úsporu. Jednak kvůli výrazně nadprůměrným cenám v některých lokalitách, ale též v důsledku dodatečných poplatků účtovaných některými karetními společnostmi. „Jednotně vyhlašovaná cena ale platí pro celou síť daného provozovatele a dlouhodobě se pohybuje pod cenovým průměrem trhu. Držitel tankovací karty se tak nemusí obávat různých cenových výkyvů mezi jednotlivými kraji nebo na dálničních čerpacích stanicích, kde bývají ceny výrazně nadprůměrné,“ uvádí Damir Duraković. „V tomto týdnu lze například tankovat naftu v celé síti Shell za jednotnou plošnou cenu 32,99 /l bez ohledu na lokalitu, zatímco na čerpacích stanicích podél D1 stojí litr nafty mnohdy až 36,90 ,“ dodává.

 

Zřejmé výhody tankovacích karet s plošnou cenou proto využívá stále více podnikatelů a firem. Z údajů nákupní aliance Axigon vyplývá, že odběry jejích členů za první tři kvartály letošního roku jsou o 9 milionů litrů vyšší než za stejné období loňského roku. „Ke konci třetího čtvrtletí vzrostla meziročně celková výtoč paliva v režimu plošné ceny skoro o 40 procent na téměř 33 milionů litrů. Za prvních devět měsíců letošního roku jsme se tak již dostali na 97 procent celkových loňských ročních odběrů,“ popisuje Damir Duraković.

Zdroj: TZ Axigon

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688