Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.10.2018 09:23:42

Rozbřesk: Draghimu trhy nevěří tvrdou masku, euro dál slábne…

Euro má složitý život a prakticky nic mu v současné situaci nedokáže udělat radost. Včerejší slova Maria Draghiho brnkala sice jednoznačně na jestřábí notu, investoři ale jakoby je šéfovi ECB jednoduše nevěřili.

Mario Draghi poměrně jednoznačně odmítl, že by napětí v jeho domovské Itálii mělo ECB brzdit v ústupu z měnové expanze. Poslední slabší čísla, ztráta dynamiky a vyšší tržní nervozita jsou podle ECB zatím znakem rozumné korekce a nevěstí blížící se pokles hospodářství. Přiznal sice, že vysoké výnosy italských dluhopisů již v tuto chvíli negativně dopadají na schopnost italských bank poskytovat úvěry, ale to momentálně ECB netrápí. Zdá se ovšem, že trhy tvrdým slovům Maria Draghiho úplně nevěří.

Je otázkou, zda by Draghi neotočil o 180 stupňů ve chvíli, kdy by padla jeho dnešní důvěra ve “zdravý rozum” v případě brexitu a v “rozumný dialog” v případě Itálie. Další výrazný nárůst italských výnosů podobně jako brexit bez dohody jsou jednoduše rizika, která se mohou v roce 2019 nepříjemně zakousnout do růstu největších ekonomik eurozóny. I my podobně jako Mario Draghi pracujeme se základním scénářem, ve kterém nakonec vše tzv. “dobře dopadne”. Než se tak stane, tato nejistota bude euru svazovat ruce, a to nehledě na to, jak tvrdý postoj Maria Draghiho bude. Než problémy Itálie a brexitu spadnou ze stolu, nikdo na trzích nebude aktivně sázet na blížící se růst eurových sazeb.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se snažila vymanit z tlaku posledních dní na vlně lepších výkonů akciových trhů. Měnový pár je ale stále na dostřel od 25,90 EUR/CZK, a to nehledě na blížící se zasedání ČNB. Závěr týdne pravděpodobně (soudě podle nervózní Asie) zůstane na rizikových aktivech napjatý, což pro korunu není úplně dobrá zpráva.

Zahraniční forex
Euro se během včerejší tiskové konference pokusilo o malý comeback, ale během velmi krátké chvilky byl zlikvidován, neboť prezident Draghi neřekl trhu nic překvapivého. Naopak na druhé straně Atlantiku nedávno jmenovaný druhý muž Fedu Richard Clarida i jeho kolegyně z clevelandského Fedu potvrdili, že další zvyšování úrokových sazeb je žádoucí, neboť výkon americké ekonomiky je velmi dobrý. Prosincové zvýšení úrokových sazeb je tedy prakticky nejisté nehledě na korekci na akciových trzích, resp. trable eurozóny s Itálií.

Dnes bude samozřejmě událostí číslo jedna výsledek amerického HDP za třetí kvartál. Trh je natěšený na velmi dobré číslo nad 3 % (mezikvartálního anualizovaného růstu). My vidíme výsledek daleko střízlivěji, když na nižším než očekávaném růstu by se měl podepsat negativní příspěvek zahraničního obchodu.

Ropa

Ropa Brent zastavila prudký propad, ale i tak se její cena drží v těsné blízkosti 76 USD/barel, o 12 % níže než na začátku října. Ještě výraznější pokles by byl zřejmě až příliš pro Saúdskou Arábii, která po předešlých ujištěních, že bude těžit více ropy a chovat se “zodpovědně”, včera vyjádřila obavy z přebytku ropy na trhu v posledním kvartále tohoto roku. Tato slovní intervence naznačuje, že pro Saúdskou Arábii je aktuálně přijatelná cena právě v rozmezí 75-85 USD/barel.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688