TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  25.10.2018 15:47:11

Začalo největší cvičení NATO od studené války. Rusko vyhrožuje.


Ve čtvrtek v Norsku odstartovalo největší cvičení NATO od konce studené války, které má být reakcí na bezpečnostní změny v Evropě v posledních letech. Účastní se ho 50 tisíc vojáků ze tří desítek zemí včetně Česka.

Na manévrech zvaných Trident Juncture se podílí všech 29 zemí NATO a Finsko a Švédsko jako partnerské země. Za Českou republiku budou v Norsku vystupovat vojáci z 25. raketového pluku ze Strakonic. Rusko a Bělorusko se akcí účastní jako mezinárodní pozorovatelé. Cvičení bude probíhat od čtvrtka 25. října do 7. listopadu.

 

"Cvičení reaguje na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě v posledních letech," uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. "Testuje naši připravenost bránit naše spojence - v tomto případě Norsko - ozbrojené agresi," dodal Stoltenberg.

 

Cvičení se uskuteční ve středním a východním Norsku, kde v tuto dobu teploty klesly již pod nulu - jednotky tak mají možnost testovat svou připravenost v extrémních podmínkách.

 

 

 

Součástí vojenských manévrů bude nejen 50 tisíc vojáků, ale také 10 tisíc vozidel, 250 letadel a 65 lodí. Na místě je i letadlová loď USS Harry Truman - jedná se o první americkou letadlovou loď v norských vodách od 80. let.

 

"Tyto aktivity zvýší napětí mezi Norskem a Ruskem," uvedl podle Reuters norský politik T. K. Fylkesnes pro s odkazem na přítomnost americké letadlové lodi. Letadlová loď nebyla součástí původních plánů cvičení. NATO se ale obává vojenské přítomnosti Ruska v regionu, které by mohlo do budoucna omezit schopnost spojeneckých námořních sil pohybovat se v mořích severní Evropy.

 

Ačkoliv se Rusko účastní jako pozorovatel a bylo o manévrech předem informováno, cvičení ho značně znepokojuje. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu varoval, že Moskva možná bude muset reagovat na zvýšenou aktivitu NATO v regionu.

 

 

 

Než stihlo obří cvičení vůbec začít, už se zranili čtyři američtí vojáci. Informoval o tom britský deník Express. Zranili se při nehodě tří vozidel, která do sebe narazila. Čtvrté se převrátilo, když se snažilo vyhnout nárazu. Všichni čtyři vojáci skončili v nemocnici, jeden z nich už byl ale propuštěn.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688