TNBiz (TN.cz)
Úvěry, půjčky  |  23.10.2018 09:35:57

Češi loni zvýšili svůj průměrný dluh o 4 000 na 29 700 Kč


Češi se zadlužují stále víc. Průměrný dluh u lidí, kteří si půjčí, byl v loňském roce o 4000 korun vyšší než v roce 2016 - z 25 700 vzrostl na 29 700 korun. Více si půjčují muži než ženy, nejvíc dlužníků bydlí v Moravskoslezském kraji.

Čeští dlužníci v průměru dluží bezmála 30 tisíc korun. Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje (16 %) - částka, kterou tady dluží, je v průměru 28 100 korun. Následuje Ústecký kraj (12 %), kde si zároveň půjčují nejmenší částky - v průměru 27 900 korun. Na třetí příčce je kraj Středočeský (10 % dlužníků), kde dluží lidé v průměru 30 500 . V průměru nejvyšší závazky mají lidé v Praze - 33 100 korun. V těsném závěsu jsou na Karlovarsku, kde průměrný dluh činí 32 700 korun.

"Výrazný nárůst průměrné výše dluhu může souviset s očekáváním pokračování současného tempa růstu ekonomiky, které vyvolává větší ochotu utrácet a kvůli nákupům se i zadlužovat. Dlužníci by ale měli pamatovat na to, že ekonomický cyklus přináší i poklesy spojené s růstem nezaměstnanosti, a vytvářet si dostatečnou rezervu na pokrytí splátek svých závazků,“ uvádí Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK, která se zabývá správou pohledávek.

                                   
Největší dluhy mají Češi ve věku 45 - 64 let, v průměru dluží 34 tisíc. Naopak nejméně, v průměru 14 300 korun, dluží mladí lidé ve věku 18 - 24 let. Více než 8 % dlužníků s průměrným dluhem 29 100 korun je již v postproduktivním věku (přes 65 let).


"Průměrná výše dluhu vzrostla ve všech věkových kategoriích, včetně lidí ve věku nad 65 let, jejichž jediným příjmem bývá starobní penze. Splácet dluhy z důchodu je velmi obtížné, navíc ze zkušenosti víme, že si staří lidé často berou úvěry pro svoje děti nebo vnoučata, která by z různých důvodů vlastní úvěr nedostala. Pokud tito skuteční dlužníci nemohou úvěry sami splácet, může to penzisty přivést na hranici chudoby," dodává Žaludová.

Bezmála pětina dlužníků si půjčila více než jednou. Nejčastěji mají dva až tři dluhy. "Strkání hlavy do písku před vlastními dluhy je cestou k ještě většímu zadlužení. Domluva s věřitelem, nastavení splátkového kalendáře a pravidelné a včasné splácení je způsob, jak se navýšení dluhu a řešení soudní cestou vyhnout. Základem je komunikace a snaha problém vyřešit,” poradila Žaludová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688