TNBiz (TN.cz)
19.10.2018 23:04:55

Čína chce vypustit "umělý Měsíc". Má osvětlit temné noční ulice

Čínští vědci představili ambiciózní plán, který se nápadně podobá výplodům bondovských padouchů. Už za dva roky totiž chtějí na oběžnou dráhu vypustit umělý Měsíc, který má osvětlovat městské ulice.

Výzkumníci doufají, že se jim "Měsíc" povede zavěsit nad jedenáctimmilionové město Čcheng-tu na jihozápadě Číny, píše web časopisu Time.

Umělé vesmírné těleso bude v podstatě satelit fungující jako obří zrcadlo - bude totiž potažený reflexním materiálem, který dokáže odrážet sluneční světlo na zemský povrch. A má tak suplovat pouliční osvětlení.

Vědci odhadují, že jejich "Měsíc" bude až osmkrát zářivější než ten opravdový. A bude také obíhat nesrovnatelně blíž - asi 500 kilometrů nad povrchem Země. Opravdový Měsíc je přitom asi 384 tisíc kilometru vzdálený.

Šéf vědecké společnosti Tchien Fu, Wu Čchun-feng, odhaduje, že pokud plán klapne, ušetří město Čcheng-tu každý rok za elektřinu potřebnou pro osvětlení ulic skoro čtyři miliardy korun.

 A pokud se umělý Měsíc osvědčí, vypustí Čína v roce 2022 na oběžnou dráhu další tři.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty