Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.10.2018 09:18:47

Spojené státy neoznačily Čínu za měnového manipulátora

Vláda Spojených států zatím neoznačila Čínu ani žádného jiného ze svých obchodních partnerů za měnového manipulátora. Ve své pravidelné pololetní zprávě zveřejněné v noci na dnešek americké ministerstvo financí uvedlo, že nedávné oslabení čínského jüanu pravděpodobně zhorší americký obchodní deficit, úředníci však zjistili, že se zdá, že Peking se výrazněji nesnaží přímo zasahovat do hodnoty měny.

Čína a pět dalších zemí tak budou zatím pouze podrobeny režimu zvláštního sledování kvůli svým praktikám, které podle vlády zhoršují americký obchodní deficit. Dalšími zeměmi jsou Německo, Indie, Japonsko, Jižní Korea a Švýcarsko.

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa přeměna Číny ve vývozní mocnost poškodila americké pracující a od okamžiku, kdy se ujal úřadu, již nařídil zavést clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard USD (4,5 bilionu ). Podle ministra financí Stevena Mnuchina panuje znepokojení hlavně kvůli nedostatečné měnové transparentnosti a nedávnému oslabení měny.

Od poslední zprávy ministerstva zveřejněné kolem poloviny dubna čínský jüan oslabil o více než devět procent. Minulý týden se čínská měna dostala k důležité hranici sedmi dolarů. Tuto hranici naposledy prolomila v roce 2008.

Ministerstvo ve zprávě poznamenalo, že Čína se snaží částečně vykompenzovat oslabení jüanu a mohla by posílit důvěru v domácí měnu, kdyby se zavázala k dalším reformám vstřícným k trhu. Země by měla hlavně pokročit v makroekonomických reformách, které by podpořily růst spotřeby domácností a pomohly obnovit rovnováhu ekonomiky, směrem od investic.

Mnohaletý růst investic v Číně ze země udělal celosvětovou továrnu a způsobil nárůst přebytku obchodu se zbožím se Spojenými státy za 12 měsíců do konce června na 390 miliard USD. Někteří odborníci spekulují, že Peking by mohl využít devalvaci jüanu jako zbraň v širší obchodní válce s USA.

Spojené státy použily naposledy označení země za měnového manipulátora v roce 1994. Tehdy tak vláda prezidenta Bila Clintona označila Čínu. Takové označení znamená, že země by měla začít vyjednávat o snížení svého obchodního deficitu. Pokud USA nejsou spokojeny s nabídnutými ústupky země, mohou zavést cla, nicméně země, která se manipulace s měnou dopustí, se může obrátit na Světovou obchodní organizaci (WTO), uvedly agentury AP a Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688