Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  17.10.2018 09:09:46

Když trhy padají, kupujte japonský jen

Jakou měnu nakoupit, když trhy padají? Mezi tradiční bezpečné přístavy patří japonský jen a švýcarský frank. Banka Citigroup je proto „proti sobě“ postavila v rámci srovnání vývoje kurzu v době úprku investorů směrem pryč od rizika. A vítězně z tohoto „souboje“ vyšel japonský jen.

Analytický tým Citigroup srovnal vývoj kurzu jenu a franku ve dnech, kdy americký akciový index S&P 500 odepisoval 2 % a více. Ještě v době před finanční krizí 2008 byl bezpečnějším přístavem vyhodnocen frank, poté však prvenství „důrazně“ převzal japonský jen. Potvrdilo se to například během posledního týdne, kdy index S&P 500 během dvou po sobě jdoucích dní klesl o více než 2 %. Zatímco frank si vůči dolaru připsal „pouze“ 0,5 %, jen sílil o více než 1,3 %, upozorňuje Citigroup.

„S výhledem setrvání zvýšené volatility do konce roku očekáváme, že záchvaty averze k riziku budou častější,“ píše analytický tým Citigroup. „A k dispozici je pouze jedna stálá a bezpečná měna,“ dodává s tím, že pokud jde o výplach evropských trhů, jen má tendenci sílit nad frankem, což boří zažitou představu, že by situace měla být opačná. V případě asijských trhů pak nebyla u obou měn sledována žádná jasná převaha.

A jaké jsou hlavní důvody, proč po roce 2008 zůstává japonský jen bezpečným přístavem číslo jedna? Podle Citigroup hraje roli několik faktorů, od schopnosti pokrytí krátkých jenových pozic přes změny regulací ve švýcarském bankovním systému až po dlouhodobé zlevňování jenu vůči franku. Banka u Japonska rovněž poukázala na mnohem širší paletu držených zahraničních aktiv umožňující v případě potřeby mnohem větší repatriaci, než je tomu u Švýcarska.

Klíčovým aspektem jsou i rozdíly v měnové politice centrálních bank obou zemí. Zatímco Bank of Japan intervenovala od poslední finanční krize pouze v osmi dnech, její švýcarská kolegyně má na kontě přes tři roky trvající udržování franku na úrovni 1,200 vůči euru plus následné další zásahy ve snaze stabilizovat kurz domácí měny.

To nejdůležitější je teprve před námi

Vzhledem k tomu, že včerejší obchodní seance přinesly slušný růst evropských i amerických akcií, japonský jen i švýcarský frank vykazovaly vůči dolaru ztráty. Ve srovnání americké měny s tou evropskou pak mírné zisky nejprve vykazovalo euro profitující z (prozatím) poklidné, především geopolitické, situace. Vývoj se však s průběhem dne obrátil.

Pravdou je, že hlavní události jsou teprve před námi. Italská vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok a poslala ho k posouzení Evropské komisi. V tuto chvíli se tak čeká nejen na verdikt evropského úřadu, ale rovněž i na dvě hlavní ratingové agentury, Moody’s a S&P, které mají v příštích dnech vydat aktualizované hodnocení italských státních dluhopisů.

Mnohem aktuálnější bude dnešní summit EU v Bruselu, kde bude jediným tématem brexit. Byť nečekáme, že by během dneška byla dohoda uzavřena, trhy pozitivně – libra i euro – ovlivnil například komentář hlavního vyjednavače EU Michela Barniera. Ten ještě před včerejším setkáním 27 ministrů EU v Lucembursku uvedl, že vyjednávání budou na obou stranách vedena v klidném a vážném duchu tak, aby dohody bylo dosaženo během příštích několika týdnů. Nejpozdější termín, jak nakonec před ministry uvedl, je podle něj prosinec.

Později však evropská měna začala zisky odevzdávat. Stalo se tak vinou dat z amerického průmyslu, který v září vykázal nejen nad očekávání trhu lepší výsledek, zároveň šlo o již čtvrtý po sobě jdoucí měsíc růstu. Svou trochou přispěl i růst amerických akcií, kde všechny tři hlavní indexy zakončily v plusu o více než 2 %. Zisky dolaru, dnes ráno pokračující, nezastavil ani další komentář Donalda Trumpa k Fedu, který je dle něj „jeho největší hrozbou“, jelikož zvyšuje sazby příliš rychle.

Vedle summitu EU nás dnes čeká i zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu. Od toho čekáme, že se ponese spíše v mírnějším duchu a v souladu s již známými informacemi, které zazněly v minulosti, resp. v době od zářijového setkání měnového výboru. Sledovat budeme především případné komentáře k odhadované úrovni neutrální úrokové sazby. Z evropských dat pak bude reportován průmysl eurozóny za srpen a finální inflace za září.

Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje kolem středového kurzu 1,1563 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 95,18 bodu. Během dne by se kurz měl pohybovat v rozmezí od 1,1539 do 1,1643 EURUSD.*

Co se týče koruny, vůči euru vykazovala během úterý jen mírné výkyvy. Včera zveřejněný index cen výrobců za září měl na kurz pouze mírný vliv. Jeho výsledek - vyšší než očekávání trhu - každopádně potvrdil setrvávající inflační tlaky působící v české ekonomice.

Ve srovnání s regionem domácí měna vykazovala pouze minimální pohyb. Zatímco polský zlotý a maďarský forint sílily společně s optimismem na evropských trzích, u koruny se tento sentiment plně neprojevil. To dále nahrává našemu odhadu, že ČNB bude v listopadu zvyšovat úrokové sazby.

Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje kolem středového kurzu 25,83 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,76 až 25,87 EURCZK a ve dvojici s dolarem od 22,15 do 22,39 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.08.2022Trh jako struna na kytaře aneb Když peníze nemohou jen tak ležet Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688