TNBiz (TN.cz)
Investice  |  17.10.2018 10:44:56

Británie se musí víc snažit, jinak dohoda o brexitu padne, zní z EU


Londýn musí přijít s novými návrhy, aby bylo možné odblokovat brexitové rozhovory a uzavřít dohodu o odchodu Británie z Evropské unie, zaznělo dnes z Bruselu před nadcházejícím unijním summitem.

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom varoval, že brexit bez dohody se nyní zdá být pravděpodobnějším než kdy dříve. Mírnější tón ale zvolil šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier. Připustil, že potřebné dohody může být dosaženo v příštích týdnech; je k tomu ovšem podle něj zapotřebí "klidné a vážné práce" a též více času.

 

Evropská komise nabídla Británii prodloužení přechodného období po brexitu. S odvoláním na interní dokument německé vlády o tom dnes informoval list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Na základě dosavadních jednání by přechodné období, po které Británie zůstane na unijním jednotném trhu a v celní unii, mělo skončit v prosinci 2020, tedy 21 měsíců po vlastním odchodu Británie z EU.

 

Británie má unii opustit v březnu příštího roku. V neděli ale britský ministr pro brexit Dominic Raab odmítl text, který byl v zásadě domluvený na expertní úrovni, tedy "rozvodovou smlouvu" upravující podobu britského konce v EU k 29. březnu 2019. Klíčovým sporem zůstává vyřešení celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.


Podle Tuska se v dané situaci neřízený odchod Spojeného království z evropského bloku jeví pravděpodobnějším než kdykoli předtím. "Neznamená to ale, že je to naše priorita," uvedl Tusk.

 

 


Průlom v brexitových rozhovorech si podle něj žádá více než jen dobrou vůli. "Zítra (ve středu) se zeptám premiérky Mayové, zda má nějaké konkrétní návrhy, jak se dostat ze slepé uličky. Jedině takové návrhy mohou vést k průlomu," poznamenal šéf unijních summitů před středeční pracovní večeří, při které budou vedoucí představitelé sedmadvacítky jednat o brexitu. Mayová je má předtím seznámit s britským pohledem na věc.


Předsedkyně britské vlády v reakci na Tuskova slova prostřednictvím svého mluvčího vzkázala, že svůj postoj vysvětlila už v pondělí. Dodala, že summit je příležitostí konstatovat, že bylo dosaženo pokroku a že Londýn je odhodlán na dohodě tvrdě pracovat. Mayová v pondělí v britském parlamentu mimo jiné řekla, že dojednat s unií dohodu o brexitu je stále možné.


Kvůli váznoucím jednáním s Bruselem se také sešla britská vláda, žádné rozhodnutí ale nepadlo. Podle mluvčího Mayové kabinet podpořil námitky premiérky ohledně záložního scénáře pro režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.


Plán by v praxi znamenal, že Severní Irsko by ve všech klíčových aspektech zůstalo v evropské celní unii a celní hranice by se tak posunula do moře mezi Irskem a britskými ostrovy. Vláda Mayové ale odmítá, aby pro britské Severní Irsko platil jiný celní režim než pro ostatní britská území.

 

 


Bruselský summit v Lucemburku připravovali ministři pro evropské záležitosti. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans při příchodu na schůzku řekl, že Mayová by měla ve středu večer s lídry dalších zemí EU o názoru Londýna otevřeně diskutovat.


Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneye je dohoda o "řízeném a rozumném brexitu" možná a jednání o stále otevřených věcech budou pokračovat. Německý státní tajemník pro evropské otázky Michael Roth upozornil, že ačkoli EU stojí o spravedlivou dohodu s Británií, nesmí takové ujednání ohrožovat unijní jednotný trh.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688