TNBiz (TN.cz)
16.10.2018 06:59:00

Podzim ve znamení požárů. Sucho a teplo zaměstnávají hasiče.

Už 385 požárů lesů a travních porostů evidují hasiči z celé republiky od 23. září, tedy od začátku podzimu. A další přibývají. Nevídaný počet zásahů připisují hasiči velkému suchu a na toto roční období i nezvykle vysokým teplotám. Stačí pak malá nepozornost při práci s ohněm a plameny se v suchém porostu začnou rychle šířit.

Vrtulník se závěsným vakem pomáhal v pondělí hasit další z mnoha rozsáhlých požárů lesního porostu. Mezi obcemi Raspenava a Oldřichov v Hajích na Liberecku hořela plocha o rozloze 5 až 6 hektarů.

Největší letošní podzimní požár zažili hasiči na Děčínsku, kde začal ve čtvrtek minulý týden hořet les v oblasti Sněžníku. Plameny zachvátily 25 hektarů. Českým hasičům pomáhali i kolegové z Německa, letadlo a vrtulník. "Dál se to rozšiřuje lineární rychlostí podle větru a vítr je tady dost silnej," uvedl tiskový mluvčí hasičů Ústeckého kraje Milan Zahálka.

Rozsáhlý požár v nepřístupném terénu v oblasti Sněžníku

 

Náročný zásah trval celé tři dny. Podzimní počasí letos podle hasičů a meteorologů nezvykle zvyšuje riziko požárů. "Přestože v současné době není českým hydrometeorologickým ústavem vydáno varování před nebezpečím požárů ve volné přírodě, je stále velice sucho," řekl televizi Nova Petr Poncar, mluvčí hasičů Plzeňského kraje.

"Určitě to sucho způsobuje větší množství požárů v přírodním prostředí. To jsou pro nás požáry, které jsou velmi náročné na hašení. Jsou náročnější na dopravu vody na větší vzdálenost, proto to také letecké hašení," vysvětlila Nicole Zaoralová z generálního ředitelství HZS ČR.

Požáry v přírodě má podle hasičů nejvíc na svědomí nedbalost. Jeden příklad za všechny. Jsme v Šindelové, v Krušných horách na Sokolovsku. V pátek minulý týden tudy projížděl řidič. Z okénka auta vyhodil nedopalek. Začal tady hořet svah pod silnicí. Hasiči naštěstí přijeli včas. Hořet podle hasičů začíná i kvůli nedostatečně uhašeným ohništím.

Požár lesa na Viniční cestě.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty