Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  15.10.2018 10:10:25, aktualizováno 21.10.2018 09:02:04

Úroda bude letos horší, než se v létě čekalo. Zdraží chléb, pivo i brambory

 

Letošní sucho si vybralo svoji daň v podobě nízké úrody mnoha plodin. Co hůř, úroda bude letos zřejmě ještě slabší, než se předpokládalo v polovině srpna. Vyplývá to odhadu sklizně zemědělských plodin k letošnímu 15. září, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. V nadcházejících měsících tak lze čekat tlak na růst cen celé řady potravin.

 

Až o deset procent ještě do konce letošního roku zdraží pečivo. Nutno však říci, že ve zdražování se projeví nejen slabší úroda, ale také růst mzdových nákladů a zdražování energií, zejména elektřiny. Ze základních obilovin je patrná nižší úroda zejména u pšenice (o takřka sedm procent) a ječmene (o zhruba osm procent). Mezi obiloviny se také řadí kukuřice na zrno, která zaznamenává pokles takřka o pětinu. Naopak sklizeň žita a ovsu je vyšší než loni. Ke zdražení pekárenských výrobků přispěje slabá úroda máku, jehož se meziročně sklidilo takřka o třetinu méně. Z pekárenských výrobků lze vyšší cenový nárůst čekat u pečiva s vyšším obsahem mouky, jako je chleba nebo běžné pečivo, než u pečiva sladkého. Částečně kvůli zmíněné slabší úrodě ječmene letos zdraží také pivo. Zdražování už některé pivovary oznámily, jiné s ním teprve přijdou. Růst cen piva v souhrnu nepřekročí pět procent.

 

Na zdražení se musí spotřebitelé připravit také v případě brambor, jejichž úroda je takřka o pětinu horší než loni a třetí nejhorší v historii sledování. Brambory podraží o zhruba 25 procent, před vánočními svátky ale cena brambor může vyletět vzhůru až o padesát procent.

 

Kromě zmíněných obilovin žita a ovsu v letošních poměrně náročných podmínkách stoupla ze sledovaných plodin už jen úroda řepky, částečně kvůli zvýšení rozlohy osevních ploch.

 

Růst cen potravin, jejž lze v příštích měsících čekat, však nezpůsobí tak výrazné inflační tlaky, aby Českou národní banku vedl k zásadnímu přehodnocení její měnové politiky. Dále platí, že existuje citelná pravděpodobnost ještě jednoho letošního zvýšení základní úrokové sazby. Potraviny patří mezi takzvané nejádrové složky spotřebitelského koše a centrální banka tedy předpokládá jejich vyšší kolísavost. Klíčovým zdrojem inflačních tlaků v ekonomice nadále zůstanou jádrové položky, v prvé řadě mzdy

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, CZECH FUND

 

„Vzhledem k nízké úrodě základních zemědělských plodin lze očekávat, že bude docházet ke zvyšování spotřebitelských cen u potravin a nealkoholických nápojů. Zdražovat by mohly především výrobky z obilovin a brambor. Rovněž mohou zdražovat výrobky s vysokým obsahem cukru či máku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Aktuální odhady sklizní potvrzují, že letošní úroda zemědělských plodin bude podprůměrná. Obilovin včetně kukuřice na zrno se urodilo 6 861 tisíc tun, což je o 7,9 procenta méně než před rokem. Hlavní příčinou špatné úrody bylo sucho, které snížilo hektarový výnos na 5,2 tuny na hektar. Podle dat Českého statistického úřadu je letošní úroda obilovin o 15,2 procenta a kukuřice na zrno o 30,1 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let.

Nedařilo se ani bramborám, kterých se urodilo pouze 557 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 19,1 procenta. Z jednoho hektaru se přitom v průměru sklidilo o 5,1 tuny brambor méně. Podobné je to i u cukrovky, které se sklidí 3 306 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 24,9 procenta.

Úroda máku byla katastrofální. Sklizeno bylo pouze 14 tisíc tun, což je o 31,3 procenta méně než před rokem. Zemědělci mák vysadili na výměře o 18,3 procenta nižší, protože pěstování máku je doprovázeno bezpečnostními opatřeními kvůli zneužívání při výrobě narkotik. Výnosnost máku letos klesla na pouhé 0,5 tuny na hektar, což povede k jeho nedostatku a růstu ceny na trhu.

Naopak úroda řepky bude letos vyšší než v loňském roce. Celkem se sklidilo 1 383 tun, což znamená meziroční navýšení úrody o 20,7 procenta. Letošní suché počasí se na výnosech řepky nepodepsalo. Na jednom hektaru bylo průměrně vypěstováno 3,4 tuny řepky, což bylo o 15,5 procenta více než před rokem. Celková úroda řepky roste i díky růstu osevní plochy o 4,4 procenta na 412 tisíc hektarů, což je druhá nejvyšší hodnota za celou historii sledování zemědělské produkce v České republice. 

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom

BH Securities a.s.

 


 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688