Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  15.10.2018 09:49:36

Vývoj na devizovém trhu ve 41. týdnu (8.10.-12.10.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Průmyslová produkce v srpnu zpomalila na 1,9 % r/r z červencových 10,3 % r/r
CZ - Spotřebitelská inflace v září zpomalila na 2,3 % r/r ze srpnových 2,5 % r/r
DE - Průmyslová produkce v srpnu poklesla o 0,3 % m/m a 0,1 % r/r
US - Spotřebitelská inflace v září zpomalila na 2,3 % r/r ze srpnových 2,7 % r/r

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Ceny průmyslových výrobců (září)
EZ - Index ekonomického sentimentu ZEW (říjen)
PL - Průmyslová produkce (září)
US - Maloobchodní tržby (září)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna v první polovině týdne vůči euru oslabila až těsně pod hladinu 25,90 CZK/EUR v závěru středečního odpoledne. Během čtvrtku a pátku však obchodování s korunou nabralo opačný vývoj a v pátek zkraje odpoledne se kurz nacházel lehce pod úrovní 25,80.
  • Začátek tohoto týdne byl bohatý na domácí ekonomická data. Ke zpomalení produkce došlo v srpnu v průmyslu, o což se významnou měrou postaral pokles výroby automobilů o 6 % r/r. Stavební produkce naopak rostla dvouciferným tempem a po dlouhé době se na vyšší obrátky rozjelo inženýrské stavitelství, čehož si většina motoristů v letních měsících pravděpodobně všimla. Solidní výsledek v srpnu přidal i maloobchod, když zvýšený zájem byl podle ČSÚ nepřekvapivě o klimatizace, větráky či bazény. V září se dále snížila již tak velmi nízká nezaměstnanost (podíl nezaměstnaných osob) a to na 3,0 %. Zveřejněné statistiky napovídají, že se česká ekonomika pravděpodobně nachází lehce za vrcholem probíhajícího hospodářského cyklu a v nadcházejících měsících nás čeká další zvolnění ekonomické aktivity, což ostatně naznačují i některé předstihové indikátory.
  • I v úterý byla zveřejněna další sada dat z domácí ekonomiky. Spotřebitelská inflace v září sice zpomalila na 2,3 % r/r, ale i nadále zůstává bezpečně nad 2 % inflačním cílem České národní banky (ČNB). K meziročnímu růstu inflace v září nejvíce (zhruba z jedné třetiny) přispívaly náklady spojené s bydlením a dále i vyšší ceny pohonných hmot a po letní odmlce i ceny potravin. Vše nasvědčuje tomu, že se i ve zbylých měsících letošního roku, bude inflace pohybovat nad hladinou 2 %. ČNB má tak do konce letošního roku prostor ještě k jednomu zvýšení úrokových sazeb, a to za předpokladu, že koruna ve 4. čtvrtletí výrazněji neposílí. V zahraničním obchodu v srpnu dovoz opět rostl rychleji než vývoz, což se odrazilo i do meziročně nižšího přebytku obchodní bilance (2,3 mld. korun). Za nižším přebytkem obchodní bilance stálo jak nižší aktivum bilance motorových vozidel, tak i prohloubení schodku bilance s ropou a zemním plynem.


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Na měnovém páru s polským zlotým koruna během týdne mírně oslabila a obchodování se přesunulo k hranici 6 CZK/PLN, kde se odehrávalo i během pátku.
  • Tento týden byl z pohledu polských makroekonomických statistik zcela nezajímavý. Pozornost tak vzbudila alespoň zlepšená prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF) na růst polského HDP v letošním roce na 4,4 % oproti květnové prognóze s 4,1 %. Zvýšení odhadu polského HDP je zajímavé, protože MMF jinak ve většině zemí odhady snižoval a Polsko je tak v tomto ohledu světlou výjimkou. Zpomalení se však polská ekonomika nevyhne v příštím roce, kdy MMF predikuje růst o 3,5 %.
  • Dnes večer ještě dvě ratingové agentury – Fitch a Standard & Poor's zveřejní aktualizovaný rating pro Polsko. Je však poměrně nepravděpodobné, že by došlo k úpravě ratingu a pokud náhodou ano, tak ve prospěch zvýšení ratingu u Standard & Poor's ze současných BBB+ s pozitivním výhledem na stupeň A-.


Vývoj EUR/USD

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688