6 tipů, jak připravit chatu na zimu

Sezóna chatařů pomalu končí, proto bychom už měli začít pomýšlet nad tím, jak svou chatu či chalupu co nejlépe připravit na zimu – a to nejen kvůli tomu, aby ji někdo nevykradl, ale také aby vydrželo veškeré vybavení ve vnitřních prostorech.

Přijet po zimě na chatu a zjistit, že to v ní páchne starým jídlem, trubky jsou prasklé, nedej bože že ji někdo vykradl, rozhodně není příjemné. Proto je potřeba dát si záležet na tom, jak chatu zazimujete. Připravte se na to s naším přehledným rádcem!

1. Všechno musí pryč! (Nebo do pytlů.)
Je pěkné, že v chatce přes léto skladujete vlastně vypěstované ovoce a zeleninu či jiné potraviny. Méně pěkné ale pak bývá, pokud jakékoliv jídlo zapomenete v lednici či spižírně a na jaře vás pak přivítá nevábný odér a nejrůznější breberky. Rozhodně proto zkontrolujte, že jsou lednice i mraznička prázdné a umyté a že ve spíži neskladujete nic, co by se mohlo zkazit.

Pozor si dávejte i na uskladnění oblečení. Přes zimu bývají šatní skříně na chatách rájem pro moly, proto veškeré svršky ručníky a povlečení zabalte do igelitových pytlů, aby se k nim moli neměli šanci dostat.

2. Odpojte vodu i elektřinu
Co může být horšího než opravovat prasklé trubky a veškerou spoušť, která po nich zůstala? Abyste zabránili katastrofě, ujistěte se před zimní pauzou, že jste z trubek veškerou vodu vypustili. Druhou možností je pak přimíchat do vody nemrznoucí směs, která zabrání tomu, aby se voda v trubkách přeměnila v led a následně je vlivem rozpínání roztrhla. Nezapomínejte ani na vypuštění boileru a odpojení pračky od přívodu vody, i bez přívodu elektřiny vás totiž může vytopit.

Velice opatrní musíme i při vypínání elektrických zařízení. Dnešní spotřebiče sice nemívají tak časté problémy s vyhořením, jako tomu bylo v dobách dřívějších, přesto jim občas nepomohou ani jinak účinné přepěťové ochrany. Pokud tedy máte na chatě či chalupě elektřinu, je nutné se ujistit, že jsou všechny elektrické spotřebiče vypnuté a vytažené ze sítě. Ideální a nejbezpečnější variantou je elektřinu na zimu v celém objektu zcela vypnout, abyste měli jistotu, že jste na nic nezapomněli.

3. Vlhkost a nepořádek zvenčí mohou dělat problémy
Při odchodu z chaty či chalupy rozhodně zkontrolujte stav střechy. Pouhá jedna chybějící či poškozená střešní taška totiž může způsobit, že do objektu zateče – a pohroma je na světě. Pokud si nejste jistí v kramflecích, nechte si střechu zkontrolovat odborníkem. To samé platí i o komínu, pokud ho máte. A aby vám do něj přes zimu nenasněžilo, zkuste ho zakrýt. Před odchodem také vyčistěte okapy, abyste předešli jejich přeplnění a případnému prosáknutí vody dovnitř chaty.

Vlhkost obecně bývá na chalupách obrovský problém, proto raději odtáhněte postele od zdí, aby nenavlhly matrace, a pokud je to ve vašich silách, sviňte veškeré koberce a uložte je na suché místo. Můžete je také pro jistotu přikrýt igelitem.

4. Zabezpečení je nutnost!
Zimní období je žní pro zloděje a pytláky, proto je třeba dodržovat několik zásad zabezpečení objektu. Ujistěte se, že jsou veškeré venkovní dveře zamčené, stejně jako všechna okna. Pokud mají okenice, rozhodně je zavřete taky. Vůbec nejlepší a nejefektivnější variantou bývá umístění venkovních rolet či žaluzií.

„Našim zákazníkům se nejvíce osvědčily venkovní žaluzie Titan 90, protože veškeré vodící prvky jsou skryté ve vodících lištách a s žaluziemi tak není možné manipulovat zvenčí, což je pro případné zloděje značná komplikace. Žaluzie navíc vypadají lépe, než třeba mříže,“ říká Jan Žižlavský, expert na exteriérové stínění české společnosti Isotra.  V úvahu pak mohou přijít i další zabezpečovací zařízení, jako jsou alarmy nebo pohybová čidla. Před zimou také promažte všechny zámky olejem, aby vám nezatuhly a vy se mohli do chaty na jaře opět v klidu dostat.

5. Postarejte se o zahradu a přístřešky
Pro zahradu také platí několik pravidel zazimování. Před odchodem ji ještě posekejte, a pokud si libujete v pěstování květin či ovoce a zeleniny, zryjte všechny své záhonky – na jaře vám to ušetří mnoho práce, půda totiž bude krásně vlahá a prokypřená.

Veškeré zahradní vybavení pečlivě umyjte – především to kovové, aby vám přes zimu nezrezlo – a uložte na bezpečné, uzamykatelné místo. Právě vybavení zahrad u chat bývá důvodem, proč zloději chaty a chalupy navštěvují. Stejně tak se postarejte i o všechny hračky či venkovní věšáky. Pokud máte bazén, nezapomeňte zazimovat i ten. Ideálně ho alespoň do poloviny vypusťte a přikryjte speciální zimní plachtou, kterou seženete v prodejnách bazénů nebo zahradnických potřeb.

6. Lidský faktor jako výhoda i prokletí
Až budete z chaty odjíždět, přesvědčte se, že jste pečlivě zamkli vrátka a že při pohledu na objekt nevidíte nic, co by mohlo zloděje nalákat. Pokud máte sousedy, kteří v oblasti zůstávají i přes zimu, poproste je, zda by se na vaši chatu čas od času nemohli jít podívat a zjistit, jestli se do ní třeba někdo nechtěl násilím vloupat. Rozhodně ale nesdílejte nikde veřejně na sociálních sítích, že je chata již zazimovaná a vy už z ní odjíždíte! Pokud tak učiníte, dáte zlodějům ideální podnět k tomu jít chatu vykrást.

Pro váš vnitřní klid ještě doporučujeme si chatu či chalupu a věci v ní pojistit. Přestože se, stejně jako zabezpečovací prvky, jedná o větší investici, rozhodně se vám vyplatí a vy tak nebudete muset trnout pokaždé, když budete chatu na jaře opět otevírat. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky