Jan Vejmělek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  03.07.2002 10:32:28

Akcie: Pražská burza ve středu akcelerovala svůj propad. Index PX-D se pod vlnou neutichajících...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 3.7.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza ve středu akcelerovala svůj propad. Index PX-D se pod vlnou neutichajících výprodejů ocitl na nejnižší hodnotě za posledních šest měsíců. Ve středu si pohoršil o 4,9% na 982,1 bodu. Tentokrát však došlo i k oživení aktivity na trhu, jelikož se objemy obchodů vyhouply nad 1mld . Výrazné ztráty postihly všechny české blue-chipy. Nejhůře se vedlo akcií Philip Morris ČR, který ztratil 6,4% a dostal se velice blízko 8.000 . Komerční banka a Unipetrol se propadly o více než 5% a v těsném závěsu je následoval ČEZ. Český Telecom oslabil o 4,2% a České radiokomunikace poklesly o 3,3%. Komerční banka a ČEZ patřily mezi nejaktivněji obchodované tituly, dohromady tvořily téměř 70% obchodů.
  • Domácí akcie by měly pokračovat směrem dolů.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie včera velice silně propadly. Index Nasdaq se dostal na nejnižší hodnotu za posledních pět let, když oslabil o 3,3% pod 1.400 bodů. Nedařilo se ani Dow Jones, který si pohoršil o 1,1% a uzavřel krůček nad 9.000 body. Trh opět opanovaly staré známé obavy z účetních problémů, horšího hospodaření společností, politického vývoje na blízkém východě a také z možných teroristických útoků 4. července na den nezávislosti. Včera výrazně propadly akcie Vivendi Universal v reakci na šířící se spekulace o účetních problémech konglomerátu a také v reakci na snížení ratingu závazků společnosti. Nedařilo se ani ostatním mediálním společnostem jako je AOL Time Warner a Yahoo. Ztrácely rovněž polovodičové společnosti Applied Materials a National Semiconductor v reakci na snížení investičního doporučení. Dnes se očekává malá aktivita na trhu před svátkem v USA, budou oznámena data o počtech nově nezaměstnaných.
  • Evropské akcie včera propadly na úrovně za září 2001. Index Eurotop300 se propadl o 3% k úrovni 1.000 bodů. Trh srazily akcie Vivendi Universal, které reagovaly na snížení ratingového hodnocení závazků společnosti a také v reakci na šířící se spekulace o účetních problémech ve společnosti v souvislosti se zaúčtováním prodeje podílu v BskyB. Nedařilo se ani bankám, které mají expozici vůči Vivendi. Hlavně ztrácelo francouzské trio BNP Paribas, Societe Generale a Credit Lyonnais. Nedařilo se ani technologiím v čele s Alcatel a Philips Electronics. Podobně jako banky, klesaly i akcie pojišťoven Prudential, Axa a Allianz. Dnes by měly evropské akcie otevřít níže po ztrátách v USA.
Komentář ke společnostem

       Unipetrol

      
  • Společnost uvedla, že zvažuje vypovězení akcionářské smlouvy s IOC anebo vedení arbitrážního řízení s konsorciem. Unipetrol uvedl, že IOC porušilo smlouvu, když zablokovalo odvolání generálního ředitele České rafinérské Ivana Ottise. Unipetrol tvrdí, že každý akcionář má právo odvolat zástupce, kterého sám nominoval. Nicméně, IOC tvrdí, že je nutný souhlas alespoň jednoho člena konsorcia. Unipetrol požádá o svolání mimořádné valné hromady a znovu se pokusí o odvolání Ivana Ottise.
  • Český Telecom
  • Český telekomunikační úřad uvedl, že nepovolí Českému Telecomu aby zavedl službu ADSL dokud nestanoví podmínky pro vstup konkurence do tohoto tržního segmentu.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688