Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  09.10.2018 17:43:54

Ikonická společnost neznamená automaticky atraktivní akcii

Společnost IBM spadla do „nevratného strukturálního poklesu“. Tvrdí to Lisa Ellis z výzkumné společnosti MoffettNathanson a podle toho také vypadá její pohled na akcie společnosti. Je to s nimi opravdu zlé?

Ellis ve své zprávě klientům podle CNBC píše, že „má rádu tuhle americkou ikonu,“ podporuje strategii současného managementu, ale na potřebný obrat se tu čeká již řadu let a stále není jisté, zda skutečně přijde. IBM má přitom podle jejího odhadu jen 25 - 30 % tržeb v růstových oblastech, naopak minimálně 33 % tržeb generuje byznys, který je v onom strukturálním poklesu. Celkově tak bude IBM stále zápasit s návratem k růstu a i cloudový byznys prý zaostává za Amazonem a Microsoftem.

Ellis v podstatě říká, že management sice dělá, co může, ale k dosažení opětovného růstu celkových tržeb to stačit nebude a akcie nepatří mezi atraktivní tituly. Já jsem zde o IBM psal v polovině minulého roku v souvislosti s akciovými investicemi do umělé inteligence. Vedle známých jmen jako NVIDIA, Amazon, Google, či Apple se tehdy hovořilo i o tom, že z boomu AI by mohla těžit právě i IBM. I tehdy jsem ale poukazoval na to, že tato společnost je taková bojující padlá hvězda.

Zatímco růstový investor s ohledem na výše uvedené zřejmě ani tuto mou úvahu nedočte, naopak investor hodnotový možná zbystřil. Právem? Následující tabulka ukazuje, že tržby firmy se už tři roky potácí kolem 80 miliard dolarů a volný tok hotovosti kolem 13 miliard dolarů. Dejme tomu, že IBM by se na tomto standardu zakonzervovala a dokázala „odsud až na věčnost“ vydělávat pro své akcionáře ročně právě 13 miliard dolarů (tj., přímo jim je vyplácet, či je dávat do projektů, které by je odpovídajícím způsobem zhodnocovaly). Současná hodnota takového toku hotovosti se pohybuje kolem 130 miliard dolarů.

Zdroj: Mornigstar

Kapitalizace firmy se nyní pohybuje na úrovni podobné, jako z počátku roku 2016, tedy na 135 miliardách dolarů. A z toho všeho tedy plyne dost jednoduchý závěr: Poslední roky dokázala firma stagnovat a trh od ní čeká to samé i v budoucnu. Pokud by se například IBM dovedla změnit tak, že by její tok hotovosti rostl dlouhodobě o 2 %, současná hodnota toho, co vydělá, by převýšila 160 miliard dolarů. Byla by tedy téměř 20 % nad současnou kapitalizací. Hovoříme tu přitom jen o tom, že IBM by dokázala svým růstem pokrývat inflaci. Pokud by zase její tok hotovosti dlouhodobě klesal o 1 %, „férová“ kapitalizace by se měla pohybovat kolem 118 miliard dolarů (tedy asi 13 % pod současnou kapitalizací).

Včera jsem tu psal o nových projekcích dlouhodobého růstu globální ekonomiky od OECD. U IBM je zřejmé, že i pouhé udržení růstového kroku s inflací, neřkuli nominálním růstem celé ekonomiky by bylo z hlediska atraktivity jejích akcií bombou. Podobně jako v MoffettNathanson ale například smýšlejí analytici v Morningstar. I ti tvrdí, že růstové oblasti, jako je cloud, budou z hlediska růstu vyváženy útlumem tradičního byznysu firmy.

Pokud se pak na výsledky společnosti podíváme detailněji, zjistíme, že i oněch „stagnujících“ 13 miliard dolarů volného toku hotovosti může být dost vysokou laťkou, protože stagnující tržby jdou ruku v ruce s negativním tlakem na provozní marže. Což z hlediska volného toku hotovosti v roce 2017 „zachránily“ jen nižší investice. Velkému nadšení tu tak asi nebudou propadat ani hodnotoví investoři zlákání mizernými výkony akcie z posledních let (a neodrazení od samého počátku třeba vysokým poměrem tržní ceny a účetní hodnoty akcie).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688