Research (Česká spořitelna)
Investice  |  09.10.2018 13:29:55

Erste nadále věří českým bankám - Moneta cíl 100, KB 1050 Kč


Pozitivní náhled Erste na český bankovní sektor reprezentovaný Komerční bankou a Monetou se nemění. Vynikající návratnost vlastního kapitálu ospravedlňuje prémiové ocenění. Erste v rámci svého sektorového reportu vydaného 8. října ponechala dvanáctiměsíční cílovou na akcie Moneta na úrovni 100 , k mírné revizi níže na 1050 pak došlo u akcií Komerční banky. Samotný stupeň doporučení zůstává v případě Komerční banky na stupni „akumulovat“ a u Monety na „koupit“.

 

Bankovním titulům v ČR nahrává zejména pokračující utahování měnových podmínek reprezentované růstem úrokových sazeb ČNB. Stávající kurz koruny vůči euru nahrává pokračujícímu zpřísnění. V základním scénáři počítáme s ještě jedním zvýšením sazeb o 25 bps ČNB v letošním roce. Dynamika růstu hrubého domácího produktu polevuje, nadále se nicméně drží na solidních úrovních (2,4 % ve druhém čtvrtletí letošního roku) a to navzdory vysoké srovnávací základně. Nízká nezaměstnanost a růst mezd vylepšuje profil domácností, které si u bank sjednávají úvěry.

 

Vůči evropským bankám se ty české obchodují na prémiových valuacích. Nicméně, jde o odraz nadstandardní návratnosti vlastního kapitálu ve srovnání se středoevropskou konkurencí a zejména pak západními finančními skupinami. Srovnání zachycuje níže přiložený graf.

Samotné ocenění Erste jednotlivých jmen pro výpočet cílové ceny vychází z dividendového diskontního modelu.



Moneta (české shrnutí reportu): Kupovat, cílová cena 100

Erste v rámci sektorového reportu na banky ponechala doporučení na akcie Monety na stupni „koupit“. Cílová cena zůstává na úrovni 100 .

Moneta zůstává našim preferovaným titulem mezi středoevropskými bankami. Návratnost vlastního kapitálu je i nadále vysoká, nízké rizikové náklady (související s odpisy úvěrů) v letošním roce představují pozitivní překvapení.

Úvěrový růst je nadále velice rychlý, zpomalení dynamiky v následujících letech by mělo být spíše postupného rázu. I mírný růst čisté úrokové marže by tak měl doručit znatelný nárůst čistého zisku.

Právě vývoj čisté úrokové marže považujeme za klíčový faktor v příběhu společnosti. Pro příští rok počítáme s odrazem z letošních úrovní, když se projeví rostoucí úrokové sazby. Konkurenční prostředí v segmentu spotřebitelských úvěrů v minulých letech marže tlačilo níže. Data ČNB nicméně naznačují, že segment nachází pevnější půdu pod nohama a dochází ke stabilizaci. Pozitivem je fakt, že sazby na depozitech nadále zůstávají nízko navzdory růstu sazeb centrální banky. Bance se tak neprodražuje financování aktivit, což je pro marži dobrá zpráva.

Ocenění na úrovni dvojnásobku účetní hodnoty považujeme za ospravedlnitelné. Cílová cena zůstává na 100 , doporučení na stupni „koupit“.

Pozn.: Report Erste vznikl ještě před zveřejněním zprávy o transakci, v jejímž rámci Moneta koupí Air Bank a Home Credit. Moneta v návaznosti oznámila očekávané dividendy v letech 2019 (3,4 ) – 2020 (5,7 ). Případný úspěch transakce také upraví vlastnickou strukturu, množství akcií v oběhu či hospodářská čísla.



 

 

 

Komerční banka (české shrnutí reportu): Akumulovat, cílová cena 1050

 

 

Erste v rámci sektorového reportu ponechává doporučení na akcie Komerční banky na stupni „akumulovat“. Zároveň přistoupila ke snížení dvanáctiměsíční cílové ceny na 1050 z 1100 . Důvodem poklesu je revidovaný odhad návratnosti vlastního kapitálu a modelovaný růst nákladů vlastního kapitálu.


Výkonnost akcií Komerční banky v minulých měsících zaostala za našim očekáváním. Důvodem může být nejistota spojená se zavedením striktnějších pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů domácnostem. V našich očích jde nicméně o přehnanou obavu.

Počítáme s růstem úvěrového portfolia o střední jednotky procent na modelovaném horizontu a posunem návratnosti vlastního kapitálu (ROE) k úrovni 14 %. Naše projekce je konzervativní v otázce čisté úrokové marže.

Na nákladové stránce počítáme s postupnou normalizací rizikových nákladů (souvisejí s odpisy úvěrů, u kterých nelze počítat se splácením). Aktuálně Komerční banka díky pozitivnímu vývoji ekonomického cyklu může rozpouštět dříve vytvořené rezervy, čímž si vylepšuje svůj hospodářský výsledek. Příští rok by měl zaujmout tranzitivní roli s tím, že v roce následujícím se situace překlopí do módu vytváření rezerv, což zatíží hospodaření. Na náklady také tlačí mzdový růst v ekonomice.

Dividenda nadále zůstává důležitým aspektem investičního příběhu. Pro letošní rok počítáme s dividendou 48 , což odpovídá výplatnímu poměru 65 %. V letech 20192022 počítáme s posunem do pásma 70 – 80 %. Výnos nad úrovní 5 % vnímáme jako atraktivní. Ocenění optikou tržní kapitalizace vůči hodnotě vlastního kapitálu (P/B) by pro rok 2018 mělo dosahovat 1,7 násobku, což nepovažujeme za přehnané.

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688