Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  04.10.2018 14:51:31

Bloomberg: Deset let po finančním kolapsu čelí Island nové krizi

Island, jemuž se zřejmě po deseti letech podařilo dostat z finančního a ekonomického kolapsu, čelí dalšímu významnému existenčnímu problému. Ohroženo je hlavní odvětví tohoto ostrova v severním Atlantiku - cestovní ruch. Právě turistika přitom výrazně pomohla této zemi s 340.000 obyvateli dostat se ze dna. Nyní však, po letech expanze, toto odvětví začíná výrazně zpomalovat. Hromadí se také problémy aerolinek. Přetočme o 10 let zpět a podobný příběh můžeme vyprávět o místních bankách, píše agentura Bloomberg.

Arion Bank ve své zprávě Turistika na Islandu: Měkké přistání nebo plácnutí sebou na zem varovala, že zemi příští rok hrozí pokles počtu návštěvníků. Za poslední desetiletí se přitom počet turistů zvýšil více než čtyřnásobně. Cestovní ruch je největším "vývozem" země. Na hrubém domácím produktu se podílí 12 procenty a na firemních investicích 20 procenty, uvedla banka.

Krize v cestovním ruchu by mohla ovlivnit celou ekonomiku, včetně poptávky po zaměstnancích, investic do hotelů, bilance běžného účtu či směnného kurzu islandské koruny, upozornil docent Islandské univerzity Gylfi Magnusson.

Oslabení je nejvíce patrné v předních liniích odvětví. Islandské aerolinky narazily na turbulence a stejně jako další skandinávští dopravci jsou pod tlakem vyšších cen ropy poté, co se pustily do ambiciózních plánů s cílem zabrat co největší podíl na trhu.

Aerolinky Icelandair Group tento týden zveřejnily varování před dalším vývojem zisku a byly nucené požádat o pomoc majitele dluhopisů. Společnost stále hledá generálního ředitele, který odstoupil před dvěma měsíci. Aerolinky se sídlem v Reykjavíku doufaly, že se zvýší ceny letenek u evropských letů. To se však nestalo.

Vlna spekulací o budoucnosti se nevyhnula ani rychle rostoucím nízkonákladovým aerolinkám Wow Air, které spolu s Icelandairem přivážejí na Island většinu turistů. Firma získala novou hotovost prostřednictvím emise dluhopisů a na zimu zrušila lety do Edinburghu, Stockholmu a San Franciska. Odůvodnila to zpožděním dodávek dvou letadel Airbus A330neo.

Zpoždění dodávek zmínila také skandinávská letecká společnosti Primera Air, která vyhlásila bankrot tento týden. Norwegian Air Shuttle, průkopník levných letů přes Atlantik, mezitím znovu snížil počet tras, protože bojuje s náklady a napjatou rozvahu.

Problémy nezůstaly bez povšimnutí u centrální banky. Ta byla minulý měsíc nucena intervenovat na měnovém trhu, aby podpořila islandskou korunu. Ta se propadla kvůli obavám o finanční situaci Wow Air. Další pokles zaznamenala tento týden po zveřejnění zprávy Icelandairu.

"Není žádným tajemstvím, že letecké společnosti, zvláště zde v severním Atlantiku, se nyní musí vypořádat s obtížnějším provozním prostředím než dříve," uvedl guvernér centrální banky Már Gudmundsson. "Ceny ropy se za rok téměř zdvojnásobily a konkurence na trhu je obrovská," dodal. Navíc islandské společnosti zatěžuje výrazný růst mezd.

Problémy přicházejí na pozadí zpomalení růstu cestovního ruchu, který podle odhadů centrální banky nebude již v příštím roce dominovat islandskému vývozu. Počet turistů v zemi v roce 2016 vzrostl o téměř 40 procent. Loni však již jen o 24 procent. Islandská ekonomika pak v roce 2016 stoupla o 7,4 procenta a loni o čtyři procenta. Letos má podle provozovatele letišť ISAVIA počet turistů stoupnout o 15 procent.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc uvedl, že následky silné islandské koruny mezi roky 2014 a 2016 se nyní projevují v růstu cestovního ruchu a domácí poptávky. Za potenciální rizika pro islandskou ekonomiku označil vysoké ceny ropy, rostoucí konkurenci v letecké dopravě, eskalaci globálního obchodního napětí a nejistotu kolem jednání o odchodu Británie z EU.

Guvernér Gudmundsson však odmítá jakékoliv srovnání s bankovní krizí před deseti lety. Podle něj to byly naprosto odlišné události.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688