Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.10.2018 12:48:04

Čína sklízí, co zasela

Známý investor Ed Yardeni je dlouholetým býkem, ovšem ve svém posledním příspěvku píše na svůj široce sledovaný investiční blog, že přehodnocuje svůj pohled na vývoj v Číně. Krátce řečeno, „její ekonomika by mohla být mnohem slabší v mnohem kratší době,“ než se obecně očekává. Poukazuje na to mimo jiné „významné zpomalení tempa růstu maloobchodních tržeb upravených o inflaci, které naznačuje, že demografický vývoj už nyní doléhá na celé hospodářství.

Yardeni se také ptá: „Co když Trumpova obchodní válka s Čínou není jen o obchodu?“ Podle investora je totiž možné, že její příčinou jsou i čínské mocenské ambice, které se projevují její rostoucí kontrolou nad Jihočínským mořem nebo třeba snahou vybudovat Novou hedvábnou stezku. „Současná čínská vláda hodlá zpochybnit pozici Ameriky jako jediné světové velmoci. Tak proč by Spojené státy měly usnadňovat naplnění tohoto plánu tím, že s Čínou dosahují obrovských obchodních deficitů, a tím, že si nechají krást americké technologie?“ ptá se Yardeni.

Pokud by Trump uvažoval tímto způsobem, Čína mu v podstatě nemůže nabídnout ústupek v oblasti obchodu, který by jej uspokojil. Jeho cílem bude prostě vysát pomocí cel z Číny výrobní sektor a přesunout ho do USA. Yardeni také v této souvislosti zmiňuje společnost jednoho svého přítele, která přesunula výrobu z Číny do Vietnamu, který je na tom nyní mnohem lépe z hlediska nákladové konkurenceschopnosti.

Peter Navarro, který je jedním z Trumpových ekonomických poradců, před několika dny na CNBC uvedl, že dohoda s Čínou je mnohem složitější než třeba s Mexikem, protože Číňané jednají neférově v mnoha oblastech. V červnovém článku pro WSH zase tvrdil, že Trumpova cla jsou obranou proti čínské agresi, protože ta se snaží získat vojenskou a politickou dominanci tím, že získá ty nejdůležitější technologie. Podle Yardeniho je z podobných úvah znát, že Trumpova vláda skutečně nepočítá s brzkou obchodní dohodou s Čínou.

„Vedle tlaku ze strany USA pak na Čínu doléhá její vnitřní ekonomická situace. „Čínská vláda možná nemá jinou možnost než podporovat růst dluhem financovaných investic do infrastruktury, ale efektivita takových investic se snižuje,“ tvrdí Yardeni. A dodává, že nyní se již začíná projevovat předchozí nízká míra porodnosti. Přechod z politiky jednoho dítěte na politiku dvou dětí přichází podle investora příliš pozdě a navíc existuje řada důvodů, proč budou čínské rodiny i nadále preferovat jedno dítě. Mezi ty nejvýznamnější patří vysoké náklady na vzdělání. I u Číny přitom bude platit, že „osud národa je dán jeho demografií“.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688