TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  03.10.2018 20:05:20

Kauza lithium opět žije. Firma tvrdí, že jí úřady povolily 13 vrtů

Po delší době se znovu otevírá kauza lithium. Australská firma EMH, se kterou vláda Bohuslava Sobotky podepsala memorandum, jež pak Babišova vláda v demisi vypověděla, tvrdí, že jí české úřady udělily povolení zahájit 13 průzkumných vrtů. To ale zatím nikdo nepotvrdil.

Lithium - kov budoucnosti. Nebo možná kostlivec ve skříni politiků, který skoro jako by pravidelně vypadával, když se blíží volby. Naposledy to bylo před těmi parlamentními. A teď v týdnu komunálních voleb znovu.


Australská společnost EMH na svých webových stránkách zveřejnila zveřejnila, že od českých úřadů získala povolení zahájit 13 průzkumných vrtů v celkové délce 3 386 metrů. Půjde o takzvané diamantové vrtání.

"To svědčí o tom, že se bude vrtat ve velmi tvrdých horninách a s největší pravděpodobností se bude vrtat takzvaně na jádro," řekl pro TV Nova mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.


Vrty by měly probíhat u Cínovce, který spadá pod město Dubí. Podle Českého báňského úřadu ale firma zahájení průzkumných vrtů zatím neoznámila.


"Podle báňských předpisů je povinna 8 dní předem před zahájení jakýchkoliv hornických akcí oznámit tyto práce obvodnímu bánskému úřadu. EMH nám zatím takovéto práce, zejména vrtání 13 vrtů o hloubce tři tisíce metrů, neoznámila," dodal Machek.


Více informací nemají ani na krajském úřadu Ústeckého kraje nebo starosta Dubí. "V tuto chvíli netušíme, o jakých povoleních investor ve svém tiskovém prohlášení mluví," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.


"Těchto 13 vrtů ty už měly být mimochodem někdy v březnu, ale bohužel díky té situaci, která vznikla po volbách do parlamentu v loňském roce, to bylo hodně zmatečné," vysvětlil starosta města Dubí Petr Pípal (Severočeši).


Memorandum o těžbě lithia podepsala loni před volbami vláda tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky. Okamžitě se kvůli tomu strhla vyhrocená přestřelka mezi politiky.

Premiér Babiš teď v souvislosti s tím kritizuje státní podnik Diamo. V projektu těžby lithia by prý měl vystupovat aktivněji než dosud.


"Diamo musí donutit paní ministryně Nováková, aby se konečně probudili a byli aktivní, takže to máme v plánu určit," řekl premiér Babiš. Už ve čtvrtek chce věc řešit s ministrem životního prostředí a ministryní průmyslu a obchodu.

V souvislosti s lithiem se hraje o hodně - o miliardy korun. Vzácný kov se využívá kromě jiného k výrobě baterií a akumulátorů a jeho spotřeba stále poroste. V Česku jsou přitom asi tři procenta jeho světových zásob.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688