TNBiz (TN.cz)
02.10.2018 10:17:33

Akademie věd ČR uvolňuje po vzoru NASA zdarma svůj obsah

Akademie věd ČR uvolňuje část svého mediálního obsahu pod svobodnou licencí Creative Commons. Připojila se tak k respektovaným světovým organizacím, které tak již dříve učinily, jako např. americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), Evropská kosmická agentura (ESA), různá světová muzea a univerzity. Na úložišti médií Wikimedia Commons jsou proto již v těchto dnech k dispozici desítky kvalitních fotografií vědců a vědkyň z AV ČR, ale i některých budov ústavů, výzkumných center, přístrojů a vynálezů.

Vyhledat lze např. profesionální portréty předsedkyně AV ČR Evy Zažímalové i jejího předchůdce Jiřího Drahoše, vědců Antonína Holého, Jiřího Forejta, Heleny Illnerové, Jiřího Grygara, Markéty Pravdové, ale třeba také spisovatele Jiřího Padevěta a mnoha dalších osobností spjatých s Akademií věd ČR.

„Děkujeme Akademii věd za vstřícnost i odvahu část svého obsahu pod svobodnou licencí sdílet, neboť v Česku je tento přístup stále výjimkou. Bylo by skvělé, kdyby se další české instituce nechaly inspirovat a i ony své archivy veřejnosti plně otevřely,“ uvádí Petr Brož, dlouholetý český wikipedista, který se na uvolňování obsahu Akademie věd podílel společně se spolkem Wikimedia ČR, tuzemskou pobočkou Wikimedia Foundation spravující projekty Wikipedie.

Využít lze rovněž ilustrační snímky hvězdárny v Ondřejově, observatoře Ústavu fyziky atmosféry AV ČR Panská ves, elektronových mikroskopů z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, tokamaku COMPASS Ústavu fyziky plazmatu AV ČR apod. (více zde).

„Významnou součástí poslání Akademie věd vtěleného do sloganu Strategie AV21 je Špičkový výzkum ve veřejném zájmu. A ve veřejném zájmu je určitě také šíření mediálního obsahu, který vytváříme mimo jiné z veřejných prostředků. Chceme tak podporovat povědomí o české vědě mezi všemi generacemi obyvatel ČR, třeba právě i šířením kvalitních fotografií – proto uvolňujeme svůj obsah zcela zdarma,“ vysvětluje předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová, proč naše největší vědecká instituce přistoupila k tomuto kroku.

Novináři, učitelé, studenti i další zájemci mohou uvolněný mediální obsah AV ČR využít zdarma v rámci pravidel licence Creative commons CC BY-SA 3.0 CZ – tzn. s povinností uvést zdroj (lze použít kredit ve zkrácené verzi „Akademie věd ČR“ či „Czech Academy of Sciences“).

Další obrázky, ale i texty z mediální produkce AV ČR se do databáze Wikimedia Commons neustále doplňují. Nové články včetně fotodokumentace lze hledat také na oficiálních webových stránkách https://www.avcr.cz – text a fotografie lze použít vždy, když je u daného článku na konci informace o licenci, jako je to například zde: https://www.avcr.cz/cs/pro-media/aktuality/Akademie-V4-chteji-zvysit-uspesnost-vedcu-pri-ziskavani-grantu/.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty