Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.10.2018 12:07:12

Itálie se nestává dalším Řeckem. Vzniká další Argentina


„Nejde jen o to, že v Římě nyní vládne koalice extrémistů, kterou zastupuje ministr vnitra Matteo Salvini z krajně pravicové Ligy a ministr ekonomického rozvoje Luigi Di Maio z Hnutí pěti hvězd. Ale italští politici již dlouho hovoří o fiskální konsolidaci jako o výsledku zahraničních machinací, které přicházejí zejména z Bruselu a Berlína,“ píše na stránkách Politico Alberto Mingardi z Istituto Bruno Leoni v Miláně, který působí i na Cato Institute a Chapman University.

Mingardi tvrdí, že šéfové stran vládní koalice jsou „zastánci vulgární formy keynesiánství, která se vyznačuje slepým preferováním vládních výdajů bez ohledu na makroekonomickou situaci“. Už v roce 2011, kdy z vlády odešel Silvio Berlusconi, se přitom v Itálii hovořilo o tom, že jde o zahraniční konspiraci. Německo pak podle tohoto pohledu nějak zařídilo růst rizikových prémií u italských vládních obligací, a tím se mu podařilo dostat z funkce Berlusconiho, který byl údajně jedním z mála politiků schopných postavit se Němcům.

Rétorika současné vlády popisuje jednání o rozpočtu jako diplomatický boj s Evropskou komisí a výsledek ve výši 2,4 % rozpočtového deficitu je prezentován jako vítězství Itálie bez ohledu na to, jaký bude mít dopad na dlouhodobý vývoj její finanční situace. Mingardi k tomu dodává, že ve vládní koalici ve skutečnosti panuje mnoho neshod, protože Liga se primárně zaměřuje na omezení imigrace, zatímco Hnutí pěti hvězd inklinuje k levicovým postojům, a klíčovým bodem jeho volebního programu bylo zavedení univerzálního nepodmíněného příjmu. Shodu pak obě strany prý nacházejí i proto, že obě chtějí vyšší vládní výdaje.

Výše výnosů italských vládních obligací se ale od počátku funkčního období současné vlády zhruba zdvojnásobila, a to je pro zemi s 2,2 biliony dluhů vážná věc. Mimo jiné se tento vývoj projeví i ve výši úroků u půjček domácností a firem, což by obratem mohlo podkopávat pozici, kterou má Liga na průmyslově vyspělejším severu země. Tam měla doposud nejsilnější voličskou základnu, a to z velké části díky podpoře podnikatelů. Ti nyní sice vnímají razantnější postup vůči imigraci, ale to je asi tak všechno. Vláda navrhuje kroky, které by snížily flexibilitu trhu práce, nebo například povinné uzavření obchodů v neděli.

Podle ekonoma je přitom důvod dlouhodobé ekonomické stagnace Itálie dobře znám: Málo flexibilní trh práce, nadměrné vládní výdaje a zdanění a přílišná regulace. Žádná z vlád s tím ale posledních 15 let nic neudělala a „nyní schválený rozpočet může být prostým přiznáním politiků a firemního sektoru, že země prostě není reformy schopná“. Tedy toho, že v této zemi je nevyhnutelný pokles na ekonomickou úroveň zemí Latinské Ameriky. Vláda totiž nenavrhuje zvýšení vládních výdajů, které by pak bylo vystřídáno utahováním tak, jak jsme v této zemi dlouho zvyklí. Tato vláda chce, aby vysoké vládní výdaje byly novým normálem, tvrdí Mingardi.

Zdroj: Politico

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688