Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.10.2018 15:42:10

Na důchody a státní platy jde letos o dvě desítky miliard a něco více než loni. Rozpočet zůstává v přebytku jen díky evropským penězům a slabším investicím


 

Státní rozpočet zůstal ke konci září třetí měsíc v řadě v přebytku. Ten je jen nepatrně nižší, o necelou 1,4 miliardy korun, než loni. Výrazně lepší hospodaření než letos vykázal státní rozpočet v historii ČR za období od ledna do září pouze v roce 1994 (přebytek 25,6 miliardy korun), 2005 (25,7 miliardy), 2007 (36,3) a 2016 (82,3). Rozpočet však přebytek vykazuje pouze díky penězům z evropských fondů. Bez nich by byl ve deficitu 5,2 miliardy korun

 

Ke konci roku se schodek dostane do schodku kvůli tradičně vyšším výdajům ke konci roku a také kvůli výdajům, které nebyly při sestavování rozpočtu předpokládány, jakou jsou ty související s již zavedenou slevou na jízdné vlakem. Rozpočtový deficit však skončí s mnohem nižším schodkem, než je rozpočtovaný deficit padesáti miliard korun. Skutečný deficit bude zřejmě jen zhruba pětinou této sumy. Díky přebytkovému hospodaření krajů a obcí letos veřejné rozpočty skončí v souhrnu v přebytku. 

 

To však nic nemění na tom, že některé z výdajů jsou nadměrné a při nadcházejícím cyklickém útlumu ekonomiky zatíží veřejné finance více, než je zdrávo. Například výdaje na platy hrazené ze státního rozpočtu letos v září meziročně rostly o bezmála deset miliard korun, neboli takřka o 13 procent. Platový růst ve veřejné sféře je tak nadále jeden z nejrychlejších v EU. Citelně navíc rostou také důchody, meziročně o zhruba 13,5 miliardy, neboli 4,3 procenta. 

 

Naštěstí se daří oživovat investiční činnost státu. Investiční výdaje stoupají meziročně o bezmála 20 miliard korun. To znační nárůst o více než 47 procent. I když v investičních výdajích jsou stále rezervy, tento nárůst představuje výrazné zlepšení oproti loňsku. To však byl rok nebývalé slabé investiční činnosti státu, pročež i příslušná srovnávací základna meziroční komparace je letos nemístně nízká a tedy ne zcela vypovídající. 

 

Právě stále nižší než adekvátní investiční aktivita státu ve spojení s růstem daňového inkasa a růstem příjmů z fondů EU jsou klíčovým důvodem letošního mírnějšího než předpokládaného schodku. I v září nadále pokračoval poměrně rychlý nárůst inkasa DPH, což svědčí o tom, že jde nejen o výsledek nynější ekonomické prosperity, ale částečně také opatření na podporu výběru daní, zejména kontrolního hlášení a v menší míře i EET.

 

 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

 Hlavní ekonom, CZECH FUND
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688