Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.09.2018 17:39:14

Perly týdne: Tiger Woods zvedá ceny akcií, přichází renesance nájemního bydlení

Ve světě…

Čekání na propad: Miliardář a známý investor Mario Gabelli v rozhovoru pro CNBC uvedl, že si přeje, aby se akciový trh propadl, protože pak by mohl lépe nakupovat. „Mám rád, když to jde dolů, protože pak můžu nakupovat levně“, svěřil se investor, jehož společnost Gamco Investors spravuje asi 40,7 miliard dolarů. Ohledně klíčového tématu obchodních válek Gabelli uvedl, že on hodnotí nově zaváděná americká cla neutrálně, trh ale jejich dopad podceňuje. A dodal: „Trh si zvykl, protože naše země nemůže dávat Číně ročně 400 miliard dolarů. To se musí změnit. Já souhlasím s férovým obchodem.“

Návrat k akciově dluhopisovému normálu: Investiční společnost Bespoke poukazuje na relativní změnu atraktivity akcií vyvolanou růstem výnosů vládních obligací. Následující obrázek srovnává vývoj dividendového výnosu indexu S&P 500 (červeně) a výnosů krátkodobých vládních obligací. Ty se po krizi pohybovaly blízko nuly a dividendový výnos se tudíž nacházel vysoko nad nimi, což podle některých názorů zvyšovalo atraktivitu amerických akcií. Vývoj posledních měsíců ale přinesl růst výnosů obligací, které se tak dostávají nad dividendové výnosy:


Bespoke ovšem tvrdí, že investoři by tento posun neměli brát jako varovné světlo pro akcie, ale spíše jako návrat k dlouhodobému normálu. Graf totiž také ukazuje, že minimálně od roku 1970 byl dividendový výnos po většinu času pod výnosy dluhopisů.


Levkovich varuje: CNBC přináší tento týden rozhovor se známým stratégem Tobiasem Levkovichem ze Citigroup. Ten poukazuje na to, že obchodované společnosti snižují svůj výhled týkající se vývoje tržeb a ziskovosti ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Výhled zatím poskytlo 98 % firem, 74 % procent jej přitom snížilo a jen 24 % zvýšilo. Podle stratéga je to nejhorší poměr od prvního čtvrtletí roku 2016.

Zisky obchodovaných společností v USA rostly v prvním i druhém čtvrtletí letošního roku tempem kolem 25 %, ale očekává se, že v následujících čtvrtletích toto tempo prudce klesne. Ve třetím čtvrtletí by nyní mělo podle odhadů FactSet dosáhnout 19,3 %, ve čtvrtém 17,3 %.

Levkovich varoval, že současná očekávání pro rok 2019 jsou příliš vysoko. Na trhu pak podle něj vládne sentiment, který při sebemenším zklamání z vykazovaných výsledků přinese znatelnou korekci. Na ziskovost přitom dolehnou vyšší sazby i silný dolar a v neposlední řadě i slabší ekonomická situace rozvíjejících se zemí. Otázkou také je, jak budou firmy reagovat na vzrůstající obchodní tenze. Levkovich tvrdí, že slábnoucí trend je již patrný u sektorů zboží krátkodobé a dlouhodobé spotřeby a u finančních titulů.


Tiger Woods hýbe akciemi: Analytik Steven Zaccone z JPMorgan tvrdí, že návrat Tigera Woodse zvýší zájem o golf a měl by se pozitivně projevit na akciích společnosti Callaway. Její management podle CNBC hovoří o nadcházejícím několikaletém zlepšení podmínek na trhu a rostoucí sledovanosti PGA Tour. Zaccone zvýšil cílovou cenu pro Callaway z 25 dolarů na akcii na 27 dolarů za akcii. Woods, kterého nyní sponzoruje společnost Taylormade, dosáhl v neděli prvního vítězství v PGA Tour od roku 2013, doposud jej trápila zranění a v problémy v osobním životě.


Kam (ne)jezdit k moři: Eurostat tento týden ukazuje nejpopulárnější evropské turistické destinace podle počtu nocí, které v nich turisté strávili. Celkem suverénním vítězem jsou v tomto srovnání Kanárské ostrovy se 103 miliony nocí, jadranské pobřeží je se 74 miliony nocí na třetím místě:

… a u nás doma

Na svatbu jen s berňákem:
Seznam.cz si všímá pokračování kuriózního případu, kdy finanční úřad v Přerově žádal novomanžele o informace týkající se jejich svatební hostiny. Alena Schillerová z ANO totiž před několika dny odpovídala na interpelaci, která se týkala postupu tohoto úřadu. „Podle členky Babišova kabinetu postupoval podle zákona a nadto měla medializace příběhu preventivní účinek na povědomí veřejnosti o daňových povinnostech“, píše seznam.cz

Úřad chtěl například vědět místo konání svatební hostiny, počet hostů a jak novomanželé za hostinu zaplatili. K tomu i jak byla svatba vyúčtovaná a zda byl vystaven účetní doklad. Úřad ale měl právo tyto informace požadovat a svatebčané byli osobami povinnými tyto údaje poskytnout. Napsala to ministryně financí Alena Schillerová v odpovědi na písemnou interpelaci poslance ODS Vojtěcha Munzara. Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin totiž měla daná provozovna zavřeno a neevidovala během nich žádné tržby. „Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu,“ uvedla ministryně.

Renesance nájemního bydlení: Ihned.cz tvrdí, že Praha postaví stovky bytů pro lidi v nouzi a státní zaměstnance, chce nastartovat renesanci nájemního bydlení. Pražský magistrát se už na Černém Mostě pustil do výstavby osmi bytových domů. Žít v nich budou lidé v nouzi a státní zaměstnanci, například zdravotní sestry či učitelé. Jedná se o první z chystaných projektů, jimiž chce vedení města nastartovat renesanci nájemního bydlení. V následujících letech plánuje Praha podle ihned.cz do výstavby městských bytů investovat miliardy korun. Reaguje tím na prudce rostoucí ceny nemovitostí a nájmů, kvůli kterým se stává bydlení v hlavním městě nedostupným pro stále více lidí.

Farmaceutický konflikt: Ihned.cz poukazuje i na to, že „ministerstvo zdravotnictví neví, za jaké ceny nakupují léky státem řízené nemocnice. Nákupy v objemu miliard korun ročně jsou totiž tajné. Stává se, že farmaceutické firmy dodávají stejné léky do jedné nemocnice za dvojnásobnou cenu než do jiné. Ministerstvo proto nařídilo nemocnicím ceny léků zveřejňovat“. Jenže podle ihned.cz farmaceutické firmy na tento krok reagují hrozbou, že přestanou léky do nemocnic dodávat nebo že je zdraží. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v rozhovoru pro HN přiznal, že ho tato rázná reakce farmaceutického průmyslu zaskočila.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688