Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.09.2018 17:59:13

Mají stavaři to nejlepší za sebou?

JPMorgan mění svůj pohled na stavební společnosti v USA, a to negativním směrem. Podle CNBC jsou analytici banky nyní vůči tomuto sektoru „opatrnější“ a snížili doporučení pro několik akcií. Mezi ně patří PulteGroup a M.D.C. Holdings, které nyní banka doporučuje podvážit. U Beazer Homes, Century Communities a Meritage Homes bylo doporučení sníženo z nadvážit na neutrální.

Z následujícího grafu je zřejmé, že stavební společnosti si podobně jako většina trhu prošly těžším obdobím v roce 2015 a na počátku roku 2016. Pak se ale po vzoru většiny vydaly směrem vzhůru. A konec roku 2017 někdy přinesl až náznak euforie, která ale v roce 2018 vyprchala, a naopak se dostavila někdy až hodně bolestivá korekce:

Zdroj: Morningstar

JPMorgan očekává, že „oživení na trhu s bydlením zůstane v roce 2019 poměrně vlažné. K tomu se přidává růst zásob nově postavených domů a klesající dostupnost, což v příštím roce negativně dolehne na prodejní ceny“. Stavaři tak budou čelit pomalejšímu růstu objednávek, jejich hrubá marže by měla v následujících 12 měsících dosáhnout vrcholu.

Pokud má banka pravdu, pak očekávaný vývoj v tomto sektoru tak úplně neodpovídá očekávanému spotřebitelskému boomu, který by mohl nastat díky silnému trhu práce a (přece jen nějakému) růstu mezd (viz mé předchozí příspěvky na toto téma). Následující graf ze čtvrtletního sumáře vývoje na trzích od JPMorgan ukazuje vývoj počtu nově rozestavěných domů. Říká nám, že aktivita v této oblasti se sice snaží zvednout z pokrizového propadu, ale stále ani zdaleka nedosahuje předkrizových úrovní, a nyní se pohybuje na dlouhodobém průměru. Otázkou samozřejmě je, co tu považovat za důležitější „standard“ – pokud je to onen průměr, pak asi na tezi JPMorgan něco bude.



Druhý graf ukazuje vývoj cen nemovitostí k příjmům, a tudíž nám říká, jak se vyvíjí dostupnost bydlení. Dlouhodobější poměr cen k příjmům se pohybuje na hodnotě 3, vrcholu bylo dosaženo před poslední finanční krizí (cca 3,5) následující dno znamenalo pokles poměru na úrovně kolem 2,5. Podstatné je nyní ale zejména to, že po opětovném růstu poměru (poklesu dostupnosti) se v roce 2015/2016 začala situace opět lámat a na konci července se tak pohybujeme na dlouhodobém průměru.

Jak bylo uvedeno, JPMorgan vývoj v těchto i jiných oblastech interpretuje tak, že stavební společnosti nejsou zrovna nejatraktivnějším segmentem na trhu. Z tohoto sektorového hlediska bychom také mohli tvrdit, že cyklicky mají to nejlepší za sebou. Pokud bychom ale chtěli z uvedeného vyždímat nějaký optimismus, mohli bychom uvažovat nad tím, že podle grafů se nám tentkokrát vyhýbá nezdravý a přehnaný boom, po kterém přichází prudký propad. S ohledem na úzkou propojenost realitního trhu a zbytku ekonomiky je pak ale zase namístě se ptát, zda nejde o vedoucí indikátor dalšího vývoje v hospodářství, a třeba i na akciích – útlum, byť ne prudký, je stále útlum. Spolu s konkrétním pohledem na některé stavaře se nad tím zamyslíme příště.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688