Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.09.2018 17:28:13

Pražská burza vystoupala na 4 měsíční maxima, v očekávání výsledky Philip Morris

Pražská burza v týdnu navázala na předchozí silný posun výše. Index PX se po téměř 4 měsících navrátil nad hranici 1 100 bodů, když přitom ještě před 2 týdny bojoval u hranice 1 060 bodů. V tomto týdnu si polepšil o 0,57 %. Dle očekávání bylo, vzhledem k nadcházející aktualizaci indexů, na domácím trhu velmi rušno hlavně v pátek. Již v průběhu běžné seance se uzavřely obchody za nadprůměrných tři čtvrtě miliardy korun. Závěrečná aukce celkový denní zobchodovaný objem nakonec navýšila na pražské burze na dlouho nevídaných 2,22 mld. .

Pozitivní roli v týdnu sehrály nejvýrazněji finanční tituly s výjimkou akcií KB, které bojovaly o hranici 900 . Tahounem se staly zejména akcie VIG, které vystoupaly k hranici 630 , kde se nacházely naposledy v polovině prázdnin a kde lze zároveň spatřovat technickou rezistenci. Nadcházející týden ukáže, zda se ji titulu tentokrát již podaří prorazit. Dařilo se navíc i druhému rakouskému titulu ERSTE, který nicméně po vystoupání až na 4 měsíční maxima na 977 o část zisků přišel.

Technickou hranici u 80 však již prorazily akcie MONETA, kterým v dalším posunu pomohl navýšený výhled hospodaření a dividendy. Rázem se tak již ocitly na nových 7 měsíčních maximech.


Pozitivní roli sehrály již pátý týden rostoucí akcie AVAST. Tentokrát jim dopomohlo svolání valné hromady (na 10. října), která má schválit účetní redukci kapitálu a tedy ještě více otevřít cestu plánovanému zahájení výplaty dividend v příštím roce. Větší zisky si však v týdnu připsaly akcie STOCK, které jsou však pro index méně významné.

Z více než 3 měsíčních minim se pokoušely odrážet akcie Philip Morris snažící se před očekávaným úterním reportem hospodaření prolomit zpět hranici 15 tisíc Kč. Díky pátečnímu vývoji však zatím neúspěšně.

Zmínit je nutné páteční skok akcií Unipetrol. Závěrečná aukce je posunula na nová maxima, přestože od pondělí již nebudou součástí indexů. A od středy je na trhu již neuvidíme vůbec, když po více než 25 letech svou pouť, díky vytěsnění minoritních akcionářů ze strany PKN Orlen, ukončí.

Hlavní titul pražské burzy, akcie ČEZ, odevzdávaly zisky z předchozího týdne. Nebýt páteční závěrečné aukce, ztráty by byly dvojnásobné. A to navzdory přetrvávajícím vysokým cenám elektřiny. Kontrakt pro příští rok zakončil týden na 56,49 EUR/MWh.

Za událost týdne lze označit za více než 700 mil. prodej zbývajícího minoritního podílu ze strany CED Group v nápojové Kofole. Pro titul jistě pozitivní zpráva, když právě dlouhodobě predikovaná snaha skupiny Enterprise Investors zbavit se od IPO svého podílu byla značnou brzdou pro nakupující, resp. negativním faktorem. Cena v IPO se skupině zdála nízká, tak nakonec naposledy letos prodávala „výhodněji“ za 270 , resp. naposledy 255 /akcii. O titul jistě začne být mezi investory větší zájem, už i z důvodu navýšení free floatu na 27 %.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688