Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2018 09:13:52

Rozbřesk: Koruna slábne nad 25,50…, vyčkává na ČNB

Česká koruna se ke konci týdne dostala pod tlak a vrátila se do blízkosti 25,50 EUR/CZK. To vše ve chvíli, kdy na globálních trzích jako by nebyly mráčky, rozvíjející se trhy se zklidnily a blíží se zasedání ČNB. Teoreticky by tedy koruna měla být na výsluní, ale zdá se, jako by jí docházel dech. A není se úplně čemu divit. Od ČNB se už podle nás příští týden mnoha pozitivních impulsů nedočká.

Guvernér Rusnok probudil v posledním rozhovoru na trzích sázky na další dva růsty sazeb do konce roku. Relativně agresivní jestřábí výroky podle nás ale primárně odrážely “pouze” záměr připravit trhy na růst sazeb v září. My jsme sice v odhadech růstu sazeb agresivnější než poslední prognóza ČNB, po jejich zvýšení příští týden ale i tak počítáme s jejich dalším nárůstem až v únoru 2019. Pokud na podobnou vlnu budou naladěny příští týden i komentáře guvernéra na tiskové konferenci, koruna si z nich moc nevezme.

Navíc příští týden ve stejný den jako ČNB zasedá i americký Fed. Ten sazby také zvýší, ovšem na rozdíl od ČNB pravděpodobně vyšle jasný signál, že do konce roku mohou jít vzhůru ještě jednou. V takovém prostředí (i když to nebude velké překvapení) se opět rozvíjejícím se trhům nemusí dýchat nejlépe a to nakonec může být pro korunu jistá přítěž.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se vyšvihla do blízkosti 25,50 EUR/CZK a technicky vzato trochu rezignovala na další postup vpřed. Příští týden může čerpat sílu z ČNB především před samotným zasedáním, od rozhodnutí a doprovodných komentářů ale již příliš pozitivní vzpruhy očekávat nemůže (viz úvodník).

Zahraniční forex

Eurodolar konečně ožil, když se nečekaně rychle posunul k hranici 1,18. Za tímto pohybem nestojí žádná data či konkrétní událost, takže lze jen spekulovat, proč euro náhle zpevnilo. Jedna z hypotéz spočívá v úvaze, že nižší strach z obchodních válek přivodil výprodej (bezpečných) amerických dluhopisů a tím ublížil dolaru (navzdory růstu výnosů). Druhá hypotéza se stejným závěrem, ale přesně opačnou premisou říká, že panují obavy, že by Čína mohla méně nakupovat americké dluhopisy do rezerv (jako odvetu za cla).

Ať tak či onak eurodolar je výše a to navzdory rozšiřujícímu se úrokovému diferenciálu. Dnes budeme sledovat data o podnikatelských náladách v eurozóně.

Ropa

To, že se americkému prezidentu Trumpovi nelíbí vysoké ceny ropy - zvláště před blížícími se listopadovými volbami - je známá věc, a tak ani jeho včerejší atak OPECu prostřednictvím twitteru asi nikoho nepřekvapil. Přesto Trumpův tweet, ve kterém jednak kartelu připomněl, komu vlastně vděčí za vlastní bezpečí, a jednak apeloval na snížení cen ropy, trh minimálně krátkodobě zchladil a zabránil růstu přes 80 USD/barel. V případě, že by měly ceny v dalších týdnech tendenci dále výrazněji stoupat, lze očekávat nejen další smršť verbálních intervencí Trumpa, ale zejména zvýšení tlaku na Saúdskou Arábií. A to je strategie, která v posledních měsících své ovoce přinesla…


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688