Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.09.2018 19:20:20

Konec letního počasí, hned v sobotu spadne teplota o 10°C

 

Jednou to přijít muselo. Nekonečné dny nadprůměrných teplot mají přece jen odzvoněno. Nejprve se výrazně ochladí v sobotu, a to o 10°C, posléze se ještě zvolna ochladí na začátku nového týdne. V součtu klesnou teploty mezi pátkem a úterým až o 15°C. Počasí se sice začne oteplovat v dalším průběhu příštího týdne, na návrat vysokých letních teplot to už ale nevypadá. A ani by podle kalendáře nemělo. Nepříjemné je, že sešup teplot bude moc rychlý, a ohrozí tak zdraví. Naše těla jsou z léta zvyklá na vysoké teploty a změna bude velká. Rána mohou být už velmi studená sotva s pár stupni nad bodem mrazu. Pátek bude posledním ryze letním dnem. Šance na další takové na konci září a v průběhu října už bude malá.

Jak se to teda popořadě vyvine? V pátek bude jasno až polojasno. Teprve odpoledne a večer od severozápadu přibývání oblačnosti a v Čechách místy první přeháňky nebo déšť. Ojediněle bouřky. Teploty 25 až 29°C, v Polabí až 31°C. V noci na sobotu projde naše území studená fronta s deštěm nebo přeháňkami. Bouřek má být relativně málo. Na frontě se objeví čerstvý nárazovitý vítr. V sobotu bude úplně jiný den. Oblačno, místy déšť nebo přeháňky. A hlavně klesnou teploty na 15 až 19°C. V neděli by mělo být polojasno až oblačno. Od jihozápadu se ale na další frontě dostaví místy déšť. Teploty 16 až 20°C. V pondělí se začne znovu ochlazovat při velké oblačnosti a místním dešti. Bude 14 až 18°C. V úterý by pak bylo ještě chladněji.

Na další vývoj si počkáme. Počasí v celé střední Evropě bude velmi dynamické. Můžou za to pozůstatky hurikánů a tropických bouří nad Atlantikem, ze kterých vznikly hluboké a dravé tlakové níže. Jejich okraje snad přinesou i tížené srážky hlavně pro severní polovinu Česka. Velmi špatně na tom jsou Ústecko, Liberecko, Královéhradecko, jen o něco lépe Pardubicko a Karlovarsko.

 

Zdroj: ČT24.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty