Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2018 08:29:02

Erdogan: Vztahy mezi USA a Tureckem budou posíleny obchodem

Vztahy mezi Spojenými státy a Tureckem budou posíleny investicemi a obchodem, prohlásil včera turecký prezident Recep Tayyip Erdogan před zástupci amerických společností. S odvoláním na text Erdoganova projevu o tom informovala agentura Reuters. Vztahy mezi oběma zeměmi se v poslední době zhoršily mimo jiné kvůli obchodním sporům.

"Věřím, že naše strategické partnerství se Spojenými státy bude dále posíleno investicemi a obchodem navzdory všem výkyvům," uvedl Erdogan. Jak agentura Reuters poznamenala, na akci pořádanou pro americké společnosti působící v Turecku neměla média přístup, a proto nebylo možné ověřit, zda řeč byla skutečně pronesena tak, jak bylo uvedeno v její psané podobě.

Turecký prezident podle zveřejněného textu také prohlásil, že udělá vše pro to, aby podnikání v zemi nebylo narušeno nějakými obchodními opatřeními, a nebude rovněž dělat kompromisy, pokud jde o princip volného trhu. "Vyzýváme podnikatelský svět k další spolupráci, zatímco se snažíme vyřešit naše problémy s partnery diplomatickými prostředky," dodal Erdogan s tím, že Ankara nechce, aby současné spory s americkou vládou měly dopad na projekty firem v Turecku.

Vztahy obou partnerských zemí z NATO se v poslední době zkomplikovaly mimo jiné kvůli obchodním sporům, na jejichž počátku bylo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecký prezident Erdogan odpověděl prudkým zvýšením cel na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

Už před uvalením cel USA zavedly sankce vůči dvěma tureckým ministrům kvůli zadržování amerického pastora Andrewa Brunsona, který v Turecku čelí obvinění z terorismu a špionáže. Ankara, která po USA požaduje vydání duchovního Fethulaha Gulena spojovaného s předloňským neúspěšným pokusem o puč v Turecku, reagovala sankcemi vůči dvěma americkým ministrům.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688