TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  18.09.2018 13:47:52

Revoluční změny v dotaci na bydlení. Snadno lze získat statisíce


Revoluční nabídku přichystalo ministerstvo životního prostředí (MŽP) spolu se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) majitelům a stavitelům rodinných domů. Od poloviny října bude možné získat dotace na daleko větší množství věcí. Vyřízení přitom bude jednodušší.

Od 15. října mohou získat zájemci dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) také na úsporné rekonstrukce domů realizované svépomocí, venkovní stínicí techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu nebo výměnu starých kamen bez nutnosti zateplení. Balíček podzimních novinek přinese ještě více podporovaných opatření, pro větší okruh žadatelů i jednodušší cestu k získání dotace. Novinky v dotačním programu představil ministr životního prostředí Richard Brabec na veletrhu FOR ARCH 2018.

 

"Naší snahou je program NZÚ neustále přizpůsobovat aktuálním trendům v oblasti energetických úspor, zpřístupňovat většímu počtu žadatelů a majitele domů motivovat, aby o úsporných renovacích a energetické náročnosti staveb přemýšleli komplexně. Zároveň se snažíme získání dotace co nejvíce usnadnit a administrativně zjednodušit,“ uvedl k novinkám Brabec.

 

Od startu programu v roce 2014 bylo vyplaceno 22 tisícům žadatelů na úsporné renovace a stavby rodinných a bytových domů přes 4 miliardy korun. Dalších více jak 14 tisíc žádostí za 4 miliardy korun je do programu podáno.

 

 

 

Dotace na zateplení svépomocí i stínicí techniku

Nejvýraznější změny se dotknou úsporných rekonstrukcí rodinných domů, o něž žádá zhruba polovina ze všech uchazečů. "Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří nyní dosáhnou i ti majitelé, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí, samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moci mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál či zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor. Rozhodné datum pro uznání výdajů je stanoveno na 1. září 2018,“ upřesňuje Brabec. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může přitom uhradit až 50 procent způsobilých výdajů.

 

Spolu se zateplením podpoří rezort životního prostředí nově také instalaci venkovní stínicí techniky. "Mohou to být jak předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností," vypočítává Petr Valdman, ředitel SFŽP. Pokud stavebníci zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, mohou si přijít až na 1000 Kč na m2 plochy okna.

 

 

 

Sto padesát tisíc pro nízkoenergetické novostavby

Ze změn v programu se mohou těšit i ti, kteří plánují stavbu rodinného domu. Zatímco doposud bylo možné čerpat dotaci pouze na novostavby v pasivním standardu, nyní si mohou o příspěvek říci i stavitelé nízkoenergetického domu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému řízeného větrání, tedy tzv. rekuperace.

 

"Od října budeme nově přispívat částkou 150 tisíc korun na stavbu nízkoenergetického domu s rekuperací, nadále zůstává příspěvek ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc, pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje energie, například instalují fotovoltaické panely,“ informuje Brabec.

 

Jak dotace zkombinovat, abyste si přišli na ještě vyšší dotaci, si přečtěte na následující straně

 

Kombinovat dotace se vyplatí

Zateplení domů mohou žadatelé vhodně kombinovat i s dalšími úsporami. Například mohou instalovat solární systém pro ohřev vody a vytápění, instalovat malou domácí fotovoltaickou elektrárnu, využívat teplo z odpadní vody nebo pořídit nový ekologický zdroj vytápění.

 

"Dotaci od nás získají na zateplení domu i na pořízení těchto doplňkových systémů díky čemuž budou bydlet úsporněji a výrazně jim klesnou náklady za provoz jejich domů," uvádí Valdman. Úplnou novinkou je pak možnost získat dotaci 150 tisíc korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem. Tato kombinace poskytuje ještě větší přínos jak z hlediska životního prostředí a provozních nákladů, tak z hlediska návratnosti vložených finančních prostředků.

 

"Program Nová zelená úsporám lze už dnes také propojit s kotlíkovými dotacemi. V kotlíkových dotacích mohou majitelé domů získat finanční podporu na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj. A pokud navíc zateplení nebo instalují solární systém s podporou z Nové zelené úsporám, získají dotační bonus na nákup kotle dalších až 20 000 korun,“ upřesňuje Brabec.

 

Oba programy se navíc navzájem doplňují. Tam, kde nejdou využít kotlíkové dotace, nastupuje NZÚ, ze které získáte dotaci i na výměnu starých kamen "Nově, od 15. října, ale půjde z Nové zelené úsporám vyměnit stará kamna na tuhá paliva, na jejichž výměnu nelze kotlíkovou dotaci získat a nebude nutné u toho mít současně zateplený dům. Chceme tím podpořit rychlejší výměnu neekologických zdrojů vytápění s cílem zlepšit kvalitu ovzduší. Na výměnu kamen za nový ekologičtější i úspornější a výkonnější zdroj vytápění přispěje MŽP až 80 000 korun," doplňuje Valdman.

 

 

 

Jednodušší žádost, méně papírování

Ve snaze nabídnout ještě jednodušší a hlavně pohodlnější vyřízení dotace, budou moci žadatelé zasílat jak žádost, tak veškeré související dokumenty ke zpracování přes internet. Dotaci tak vyřídí kompletně z pohodlí domova bez nutnosti posílat dokumenty poštou či chodit na pobočku Fondu, jak tomu bylo doposud.

 

Zrychlit cestu k dotaci mají zájemcům i další nová opatření. V červenci Fond spustil nové, přehlednější webové stránky programu a vylepšenou on-line kalkulačku s pokročilými funkcemi pro výpočet dotace, nyní ruší některé dosud povinné dokumenty k doložení dotace, jako výpis z katastru nemovitostí či potvrzení o právní subjektivitě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688