TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  18.09.2018 22:17:10, aktualizováno 19.09.2018 07:33:20

Roundup: Použití glyfosátu bude v Česku výrazně omezeno

Stát od ledna zakáže využívání herbicidu glyfosát pro urychlení dozrávání a vysušování plodin. Zákaz se podle ministerstva zemědělství bude vztahovat i na plošnou aplikaci glyfosátu. Nejznámějším postřikem obsahující glyfosát je v ČR Roundup.

"Postřik obsahující glyfosát bude možno použít pouze v případě, kdy nebude možné použít jiný účinný postup," uvádí ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Použití glyfosátů v zemědělství je velmi kontroverzním tématem. Mluví se o jeho dopadu na lidské zdraví.

 

O tom, že je tato látka karcinogenní, se vedou diskuze už několik let. Světová zdravotnická organizace zařadila v roce 2015 látku mezi pravděpodobně rakovinotvorné. Další výzkumy však popírají, že by glyfosát mohl být jeden z možných karcinogenů.

 

"Byli bychom nuceni nahradit glyfosáty látkami mnohem méně šetrnějšími k přírodě," řekl ředitel Zemědělského svazu ČR (ZSČR) Jan Ulrich. Také dodává, že glyfosát je v zemědělství nahraditelný velmi obtížně. Jeho alternativy by tedy ubližovaly nejen životnímu prostředí, ale i finančnímu rozpočtu českých zemědělců. "Vycházíme ze známých výzkumů, jichž bylo provedeno už několik desítek. Jejich výsledky se ale různí," upozorňuje Ulrich.

 

Zřejmě nejznámější výzkum z roku 2017 provedený na myších hlásá, že glyfosát skutečně zhoubné nádory způsobuje. K tomuto se ale ředitel ZSČR vyjadřuje takto: "Zvířatům byly podány mnohonásobně větší dávky látky, než se běžně na polích nachází. Proto považuji výsledky za poněkud zavádějící."

 

Látka glyfosát blokuje u plevelovitých rostlin enzym, bez něhož nemohou dále přežít. Metabolismus živočichů a lidí však funguje na úplně jiném principu, takže na něj má látka několikanásobně menší účinek.

 

"Glyfosát je používán i ve všech ostatních zemích. Nemáme důvod používat látky v množství prokazatelně zdraví škodlivém. Vyrábíme potraviny, které sami konzumujeme,“ uzavírá Ulrich.

 

Naopak ekologové jsou rozhodnutím potěšeni. "Že glyfosát není nahraditelný, je lež. Důkazem nám můžou být menší bio zemědělci, kteří celé společnosti ukazují, že se jde bez této látky obejít,“ tvrdí mluvčí ekologického Hnutí DUHA Jan Piňos.

 

Mluví také o tom, že glyfosát je nejen karcinogenní, ale je to látka škodlivá i pro hormonální systém člověka, dále může narušovat vývoj plodu v těhotenství.

 

Hnutí DUHA by bylo také pro zákaz používání roundapu v péči o veřejnou zeleň, jako jsou stromy, trávníky, městské parky a podobně.

 

 

 

"V České republice už můžeme najít města, která v péči o veřejná prostranství vyškrtla glyfosáty úplně. Patří mezi ně například Most nebo Brno. Nahrazují použití glyfosátu jinak – například horkou vodou. Je to proti plevelu účinné a ekologické,! doplňuje Piňos.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688